lördag 8 oktober 2016

Den sommaren av Jillian och Mariko Tamaki

Det här är inte en vanlig roman, utan en serieroman. Den var också Stinas andra temabok under hennes augusti-tema när hon inte riktigt ville att sommaren skulle ta slut.

Det är två systrar som skrivit boken om jag minns hennes beskrivning rätt och det verkar vara ett mycket lyckat samarbete då det är väldigt vackra bilder boken igenom som låter oss följa den ändå ganska mörka historien på ett lättsamt sätt genom de två unga flickorna Rose och Windy. Som alla andra deras somrar spenderas även denna på Awago Beach – men i år blir det inte som vanligt. Medan Roses föräldrar fördriver tiden med att bråka eller ignorera varandra börjar flickorna bli intresserade av annat än lekar på stranden, äta godis och att se på mangaserier. De iakttar, ja nästan spionerar på, tonåringarna i byn, börjar se på läskiga skräckfilmer och börjar så smått intressera sig för pojkar och det här med att växa upp.

Historien är som sagt väldigt fint berättad och väldigt finstämd för att vara en historia som riktar sig till tonåringar. Författarna låter historien ta sin tid, både i bilder och text och man rusar inte fram utan låter historien lite lojt rulla upp sig, precis som en sådan där lång varm sommar gör när man fortfarande går i skolan och har all tid i världen. Det blir med andra ord ett högt betyg för denna vackra bok och den får mig att önska att sommaren inte tagit slut riktigt ännu.

// Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar