söndag 2 oktober 2016

Bokmiddag: Alice Munro vs Saul Bellow


 I mitten av september passade jag och Stina på att ha bokmiddag för ett av mina nobelpristagar-teman, nämligen temat från november 2013 då vi läste noveller av Alice Munro och Saul Bellow. Eftersom vi inte kom ihåg riktigt vilken av Munros novellsamlingar vi läste (har tittat efter nu och det var ”Kärlek, vänskap, hat”) valde vi att ha bokmiddag på novellen ”Dulce”, en av Stinas favoritnoveller av Munro. För er som inte vet så är dulce en tvivelaktig delikatess som enligt novellen ska falla få i smaken. Dulce är alltså en slags tång som man blötlägger och sedan mumsar i sig. Och både Stina och jag kan gå i god för att det verkligen är en speciell smak, som ehhhh, kanske inte föll oss helt på läppen. Stina har lovat att vi ska prova på att äta den friterad en annan gång och hoppas på att den smakat bättre då.

Dulce - en tveksam delikatess
Tveksam Stina intar tveksam delikatess
Mmmmmmm Dulce - ett måste för finsmakaren

Tack och och hade vi lite vodka att skölja ned eländet med och innan vi avnjöt dulcen hade vi ätit oss mätta på Stinas delikata svamp-crepes. De var i  alla fall riktiga tiopoängare.


Stinas grymt goda crepes tillsammans med koken själv

Eftersom vi inte riktigt kom ihåg vilken novellsamling det gällde pratade vi mest om ”Dulce”-novellen som vi båda gillade och enades om att Munro sannerligen är en mästare på noveller. Och javisst jag, vi tyckte att miljön för middagen kändes väldigt nedtonat Munrosk:t – för visst kan ni se framför er, i en novell av Munro, hur två systrar crachar lägenheten den ena är blomvakt till för att avnjuta lite dulce, dricka lite vodka och sedan bege sig hemåt lagom mätta och lagom berusade precis som någon karaktär i en av författarens noveller.

Någons lägenhet, men vems???

// Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar