torsdag 17 oktober 2013

Månadens tema oktober – Frost, snö och is

Sommaren höll i sig länge i år, men när hösten väl kom så kom den snabbt och överraskande. Ena dagen varma sommarvindar och nästa dag regn och rusk. För att vi ska vara bättre förberedda vid nästa årstidsskiftning har jag förberett ett kyligt vintertema.

Vi börjar med debutanten Josefin Holmström och hennes Antarktis. Där får vi möta Gertrude som blir beviljad ett stipendium för att åka med på en forskningsresa till Antarktis. Under resan blir hon alltmer fascinerad av en tidigare expedition till samma plats. Kapten Scott och hans mannar anlände till Sydpolen den17 januari 1912 men hela besättningen dog av umbäranden under vägen tillbaka. Gertrude själv är ingen forskare, men hon vill berätta om, och kanske förstå Scott och de som tidigare företagit samma resa. Sedan har hon andra långt mer personliga skäl att vilja delta.

Har vi inte fått nog av kyla och is kan vi fortsätta med Expeditionen – min kärlekshistoria av Bea Uusma. Ytterligare en expedition alltså, och denna gång till Nordpolen i Andrées fotspår. Från en misslyckad expedition till en annan. Andrée försökte att ta sig till Nordpolen med luftballong men tvingas nödlanda på isen efter tre dagars luftfärd. I månader släpar han och de två andra männen sina tunga slädar för att ta sig tillbaka, men på Vitön den 8 oktober 1897 upphör deras dagboksanteckningar. En kort tid därefter dör de en efter en. Vad hände? Här försöker författaren och läkaren Bea Uusma finna svaren.

Månadens bok: Antarktis - Josefin Holmström, 2013.
Expeditionen – min kärlekshistoria - Bea Uusma, 2013.

Stina

2 kommentarer:

  1. Sådärja, nu är de reserverade. Väntar bara på att de ska komma till Klinte bibliotek. Är du klar med ditt Dödssyndstema förresten? //Sofia
    P.s Vilket härligt positivt tema ;)

    SvaraRadera
  2. Mmm visst är det, men det borde ju passa utmärkt till en dystopifantast som dig :P // stina

    SvaraRadera