tisdag 5 november 2013

Sorgesång av Siri Hustvedt

Sorgesång är ännu en roman av Siri Hustvedt. Lite kul är att Leo Hertzberg, huvudpersonen i ”Vad jag älskade", gör ett gästspel även i denna roman. Om temat i den förra var olika typer av kärlek kan man säga att temat i detta mer fokuserar på hemligheter och saknad av olika slag, även om även detta är en skildring av olika typer av kärlek.

Huvudperson är den norskättade psykoanalytikern Erik Davidsen och romanen tar sin början när hans far dör och Erik hittar ett kryptiskt brev till fadern från en okänd kvinna. Det mystiska brevet får Erik att börja gå igenom resten av faderns efterlämnade papper för att bättre kunna förstå honom. Dessa brev och anteckningar man får ta del av i boken är faktiskt autentiska brev från Hustvedts släkthistoria.

Samtidigt med detta flyttar en mor och dotter in i samma hus som huvudpersonen. Han förälskar sig i henne, men börjar snart märka att något inte står rätt till i deras liv. Han hittar foton tagna av mor och dotter och det verkar som att någon förföljer dem. Som om inte detta vore nog får hans syster Inga, nybliven änka efter en berömd författare, reda på hemligheter om maken som en påflugen journalist hotar att publicera.

Det är många parallella historier i boken och även många biroller, vilket gör det lite svårt att återberätta, men liksom hennes  andra romaner är den klart läsvärd även om den inte är riktigt lika bra som ”Vad jag älskade”.

// Sofia

2 kommentarer:

  1. Låter väldigt intressant i varje fall, men det är "Vad jag älskade" man ska satsa på i första hand alltså? // Stina

    SvaraRadera
  2. Ja absolut, den eller "Lily Dahls förtrollning", båda är riktigt, riktigt läsvärda // Sofia

    SvaraRadera