torsdag 14 augusti 2014

Jessica och Elisabeth




På senare tid har det mest blivit boktema-läsning, och diverse fynd på biblioteket, men även en hel del lättsmält tvillinglitteratur har plöjts igenom. Mycket fint! Det tråkiga är att mitt förråd av olästa tvillingböcker börjar sina, så jag hoppas på att fynda några till under roadtripen nästa vecka. Under tiden har det blivit dags för recension av några av böckerna ur "Jessica och Elisabeth"-serien.

Nummer 13 i serien heter  " 3 dagar, 2 nätter" och handlar om hur de duktigaste eleverna på skolan , de som lyckats bäst i olika ämnesområden på ett stort nationellt test  får åka till Sacramento för att tävla mot andra skolor. Naturligtvis kvalificerar sig plugghäste Elisabet till denna skara, men vad som är mer förvänande är att hennes kompis Salvador, den borne slackern , av någon underlig anledning lyckas kvalificera sig. Naturligtvis ser de fram emot resan, men också att få tillbringa en hel helg tillsammans.

Har man läst övriga delar av serien vet man att de tidigare haft något på gången, men bestämt sig för att bara vara vänner. Nu funderar de båda dock på om helgen kanske kunde bli starten på något nytt. Fat de blir snart osams och inget blir riktigt som  de tänkt sig. Salvador träffar en tjej från en konkurrerande skola och blir förälskad i henne och Elisabeth börjar umgås med tjejtjusaren Richard.

Ok, det här är bitvis fånigt, men också ganska charmigt och kul så jag ger den helt klart godkänt !

I nummer 15, "Jessicas plan", fortsätter Elisabeth och Richard det de på började under resan till Sacramento och Elisabeth som blivit blixtkär i Richard vet inte med sig av lycka när han ber henne att bli hans tjej. Tyvärr visar det sig att Richard byter flickvänner ungefär lika ofta som Jessica byter intressen, d.v.s  väldigt, väldigt ofta. Jessica och Salvador ser på en gång att förhållandet bara kan sluta på ett sätt – med att Elisabeth blir sårad, men Elisabeth tycker bara att de är avundsjuka och jobbiga. Och hon ska vara den smarta tvillingen! En helt ok bok ändå, även om den bitvis är rätt fånig och man vid ett flertal tillfällen undrar vart Elisabeth lagt sin hjärna.

I nummer 16 däremot, "Nya tider, nya vänner" är det Anna, en av av Elisabeths bästa vänner som står i centrum. Hon har gått med i dramaklubben och hennes bästa vän Salvador verkar bli sur för att hon fått nya intressen och nya vänner. Elisabeth försöker självklart medla, men ju mer Anna pratar om sitt nya intresse desto surare blir Salvador.  Frågar ni mig känns det som att de flesta i dramaklubben tar sig själva på lite för stort allvar. Jag menar hallå, ni spelar inte teater på Broadway utan  det är skolpjäser vi pratar om här. Fast övningen där de ska låtsas vara träd för att frigöra energi eller vad det nu var för blaj får mig att tänka tilbaka på den första och enda gången jag var med på dramaklubbs-möte under högskoletiden. Övningarna och eleverna som var med på lektionen skulle lätt ha passat in tillsammans med Anna och hennes dramavänner (fast ärligt verkade de ännu mer flippade). Själv bytte jag snabbt inriktning till filmkunskap efter denna första lektion. Seriöst, vad tänkte jag på när jag vaöde drama? Jag skyller helt och fullt på dig, Stina! 

I  nummer 19, "Hemligheter och missförstånd" är det åter en av tvillingarna som har huvudrollen, denna gång Jessica. Handlingen kretsar närmare bestämt kring Jessicas förhållande med Damon. Hon är frustrerad för att han är så hemlighetsfull och aldrig delar med sig av vad som händer i hans liv. Och Damon, han är mest bekymrad över att hans mamma har skaffat en pojkvän, och att han har fått en konkurrent om både mammans och systrarnas uppmärksamhet och kärlek. Jag är fortfarande mest i chock över att den coola och inne-gängs-fixerade Jessica ens är ihop med en kille som bor i en husvagn. Men jag har sagt det förut och jag säger det igen, även om serien inte når upp till sin föregångare är det ändå uppfriskande med en serie där tvillingarna liksom alla andra har sina tvivel på sig själva och där inte allt går deras väg. I denna är det Jessica som är oroad för att Damon tröttnat på henne och det är skönt att se en lite mänskligare sida hos henne. Som 16-åring byter hon ju som bekant pojkvän lika ofta som hon byter underkläder.  

Slutligen är det nummer 20, den sista del jag äger i serien,  "Vild och galen". I denna är det dramatjejen  Larissa som är huvudperson. Det är uttagningar till West Side Story och att få spela huvudrollen är allt hon kan tänka på. Hon orkar inte ens bry sig om att betygen dalar i skolan, ja faktiskt i de flesta ämnen. När hon sedan inte får den efterlängtade rollen, ja faktiskt ingen roll alls i musikalen, blir hon förkrossad – och att allt hennes föräldrar kan pataa om är henns usla betyg och att hon måste skaffa provatlärare gör inte det hela bättre. 

Mja, en helt okej del i serien förvisso, men inget minnesvärt direkt. Och snälla nån, att folk kan jobba upp sig så för en högstadiepjäs. Snacka om pretentiöst!

//Sofia


2 kommentarer:

  1. Dina tvillingrecensioner är lika underhållande som alltid :) Blir riktigt sugen på att läsa en själv. Läser Jelinek och Bronsåldersmordet just nu så det skulle vara trevligt att bryta av med lite mer lättsmält litteratur. // Stina

    SvaraRadera
  2. Själv varvar jag just nu med kioskdeckare och mysrysare, men ska snart ta tag med månadens temaböcker //Sofia

    SvaraRadera