söndag 21 november 2010

Resor och äventyr, eller Var är kvinnorna?

Då var det dags för ett nytt tema, tänk vad fort tiden går.

Temat för December, vilket även är årets sista tema blir; Resor och äventyr.
Kanske finns det även plats för reflektion och diskusion om boktiangeln och de personlga resor som Boktriangeln tvingat oss till? Eller blir det för flummigt även för oss?

Böcker:

Christopher Isherwood - Farväl till Berlin.

Farväl Berlin är som bekant novellsamlingen som ligger bakom musikalen Cabaret. Jag har läst den en gång tidigare, efter att jag sett Cabaret. Blev inte så imponerad av boken, däremot av manusförfattarnas förmåga att omvandla den till både musikal och film. Boken handlar om författaren Christopher Isherwood och hans äventyr i 1930-talets Tyskland.

Daniel Defoe - Robinson Crusoe.
Jepp, nu är det dags för ännu fler klassiker. Nämligen det, vid det här laget bekanta sömnpillret Robinson Crusoe. Den ultimata mans-boken, som den även kallas. Har även hört att Defoe är enav de skyldiga till att mansbilden ser ut som den gör idag.

Cormac McCarthy - The road.
Den Pulizerpris belönade dystropiska skilldringen av två människors resa genom ett ödelagt amerika.

Joseph Conrad - Heart of Darkness.
Vem är elfenbensjägaren Kurtz? Var finns han? Och hur kommer man dit utan att bli lika galen som honom?

Så...återigen ett tema utan kvinnliga författare. Men nog måste det finnas kvinnliga reseskilldringar? Vilka har jag glömt?

2 kommentarer:

  1. Har tagit mig igenom två av böckerna, Vägen och Mörkrets hjärta och ska, om jag orkar, snart bege mig till biblioteket för att låna Farväl till Berlin. Robinson Crusoe däremot skippar jag, har läst den tidigare, och gillade den inte alls. Men rolig idé till tema tycker jag att det var, fast det stör mig att inte jag heller kan komma på någon kvinnlig reseskildring. //Sofia

    SvaraRadera
  2. Jag har rådbråkat min hjärna men inte kommit på en enda kvinnlig reseskildrare, konstigt... Jag ligger lite efter på läsfronten men ska snart sätta igång med läsningen av Vägen,och kanske Farväl till Berlin också. Recensioner kommer så klart.

    SvaraRadera