tisdag 17 januari 2012

Stockholms Internationella Poesifestival



Temat för årets Internationella Poesifestival på Dramaten i Stockholm var Tranströmer. Bara det gjorde det såklart värt att vilja delta. Kvällen var både förtätad och genomlyst med en förnyad tillgång till det verkliga. Att Tranströmer själv skulle vara på plats under kvällen var dock mer än man hade vågat hoppas, men det var han. Han satt längst bak i salen med sin hustru Margareta och viftade glatt med käppen åt publikens hyllningar.

Det bjöds på tonsatta dikter, dikttolkning via dans, högläsning av bland annat Richard Woolf, Reine Brynolfsson och Göran Sonnevi samt möten med spännande utländska poeter. Av de utländska poeterna var min favorit Iona Nicolaie från Rumänien, som trots förkylningen från helvetet gjorde sitt bästa för att förmedla sina dikter. Hon hade god hjälp av sin tolk Janna Granström som framförde dem exemplariskt när rösten stundvis svek poeten själv. Dikterna kom från hennes diktsamling ”Himlen i magen” som berättar om moderskapets komplexa och blandade känslor. Att hon var dessutom sjukt snyggt klädd gjorde inte saken sämre :)


Reine Brynolfsson

Kvällens höjdpunkt (förutom Tranströmers närvaro) var ändå Nicolai Dungers musikaliska tolkning av sin favoritdikt Skepparhistoria. Detta framträdande går tyvärr inte att hitta på you tube, så jag bjuder istället på en annan av mina Dungerfavoriter, en Van Morrison-cover.

Gotlandsanknytningen stod den experimentella popgruppen SKRIET och Isak Sundström för. Sundström är annars medlem i bandet Pascal från Gotland. Till festivalen hade de skapat ett ljudkollage baserat på Tranströmers diktuppläsningar från 60-80-tal.

Popgruppen Skriet

Poesi, kultur, skönsång och celebriteter, det var kort sagt en kväll som hade allt!

1 kommentar:

  1. Ohhhh, vad avundsjuk jag blir. Låter riktigt kul. Och riktigt, riktigt kulturellt. Var evigheter sedan jag gjorde annat än jobbade eller bara satt hemma känns det som :-(. Synd att det inte finns lika mycket att hitta på i Visby. Förhoppningsvis blir det i alla fall en bokmiddag till helgen. //Sofia

    SvaraRadera