söndag 28 oktober 2012

Mycket mer än så av Sarah Dessen


Varken konstnär eller författare, och jag ska kanske vara glad för det ;)

En upphausad ungdomsroman som jag inte tyckte höll måttet. Den känns helt enkelt för tillrättalagd och inte på riktigt, med ungdomar som inte alltid beter sig på ett sätt som gör att jag tycker att det känns verklighetstroget. Dessen, tycker jag, skriver om tonåringar på ett sätt som en vuxen tror att en tonåring beter sig, vilket gör det lite skevt – för även om tjejerna snackar om kläder och smink och är med på fester och är allmänt tonåriga känns det krystat. Ta tex. huvudpersonens relation till den coola killen. Jag menar, umgås man verkligen genom att åka till nattöppna varhuhus, gå och fika på nattöppna cafeér och dylikt? Kul dock med ett försök att skriva om den inte alls speciellt typiska tonåringen Auden, som varit för upptagen med att plugga för att hinna med ett riktigt tonårsliv. Hon har inte ens lärt sig att cykla!

Grundstoryn kretsar alltså kring Auden som ska tillbringa sommaren hos sin pappa och dennas nya unga fru Heidi, som precis har fått barn. Då Auden har svårt att sova på nätterna brukar hon spendera dem på nattöppna fik och under en sömnlös natt träffar hon Eli, som inte heller han verkar kunna sova.

Familjedynamiken påminner faktiskt om den i Stinas favoritungdomsroman, ”Sommarens ljus”, men där känns det äkta, till skillnad från här i Dessens bok. Båda familjerna har en pappa som är känd och egocentrerad och vill ha allting på sitt eget sätt. I ”Sommarens ljus” är han konstnär och här författare; en författare som är inne i en skrivarperiod och som är för upptagen för att orka avlasta Heidi minsta lilla med bebisen. Han förväntar sig till och med att hans dotter ska ta större ansvar för bebisen än han själv. Snacka om provocerande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar