onsdag 31 oktober 2012

Salome av Mara Lee


Juni månads vredes-tema-bok. Om Elsa Mo (ett anagram på Salome), hennes bästis Veronica som är svårt sjuk och om hennes nya fosterbror Johannes. Det är en uppväxtskildring som mycket kretsar kring tjejer och deras kroppar och hur elaka tjejer kan vara mot varandra i den världen. Som namnet antyder är historien löst baserad på Salome-historien från bibeln, där Herodes dotter Salome dansar så vackert att hon för önska sig vad hon vill och då önskar sig Johannes döparens huvud. Självklart finns i romanen även paralleller till dansen som blev så ödesdiger för Johannes, de 7 slöjornas dans.

Och vreden, ja den vibrerar boken igenom tillsammans med sin arga hjältinna som på slutet, som väntat, serverar läsaren Johannes huvud på ett fat, både bildligt och bokstavligt. Och man får faktiskt aldrig veta varför hon egentligen gör det. För att hon är avundsjuk på att han kommit in i familjen? För att hon tycker att han stulit hennes bästa vän ifrån henne? Eller kanske bara helt enkelt för att hon kan?

Det är befriande med en ungdomsroman som inte är rädd för att, och tack och lov inte på ett gullepluttigt sätt, beskriva sexuella relationer hos ungdomar. Det är inte det minsta tillrättalagt och det är inte vacker – men det känns väldigt äkta.

Romanen är intressant och välskriven, men ändå ingen riktigt tiopoängare för mig. Kanske är språket lite för hårt för min smak?

1 kommentar:

  1. Vreden vibrar ja. Lätt en av de mest klockrena dödsyndsböckerna, har ju varit lite si och så med dödssyndandet i de tidigare månadsböckerna. // Stina

    SvaraRadera