tisdag 18 december 2012

En tribut till Sofias gode vän Nick (plus en tävling)

Vi börjar med ett citat från pilotavsnittet av Mad Men, bara för att komma i stämning. Nick skulle nog ha trivts som fisken i vattnet på kontoret, särskilt i sällskap med Joan och hennes ”vällustigt fulländade former”.
Joan: I don't know what your goals are, but don't over-do it with the perfume. Keep a fifth of something in your desk. Mr. Draper drinks rye. Also, invest in some aspirin, some band-aids, and a needle and thread.
Peggy whips out a steno-pad and starts writing.
Peggy: Rye is Canadian, right?
Joan: You better find out.
Rye, det vill säga rågwhiskey är en amerikansk whiskeysort som måste innehålla minst 51 procent råg. Det finns också en kanadensisk rye, men där finns inget krav på att den ska vara tillverkad av mäsk gjord på råg. Rye har en lång tradition, och självaste George Washington tillverkade sin egen rågwhiskey i Mount Vernon. Den har haft lite svårt att hitta sin marknad efter Förbudstiden och börjar först nu få lite av en revival igen.
Men nog med tråkiga fakta och fram till den roliga delen, det vill säga recepten.

Photograph: Jennifer Hess
 Old Fashioned
Old Fashioned görs vanligen på bourbon, men kan med fördel bytas ut mot rågwhiskey enligt experterna.
6 cl rågwhiskey
1 tsk finmalet socker (eller en sockerbit)
2-3 stänk bitter: Angostura fungerar bra
Några droppar vatten
Placera sockret i ett lämpligt glas och stänk över de bittra dropparna. Tillsätt några droppar vatten och rör tills sockret har lösts upp. Tillsätt whiskeyn och blanda om. Addera några stora iskuber. Garnering som körsbär, apelsinskivor eller likande är för amatörer. En riktig karlakarl som du struntar förstås i sådant, och toppa för allt i världen inte med sodavatten, det är för sissys. En riktig man dricker outspätt.
Den klassiska drinken från New Orleans. Den gjordes ursprungligen på cognac, men receptet ändrades av dunkla anledningar till rågwhiskey.
1 tesked socker
3 eller 4 stänk Peychaud´s bitters
Några droppar vatten
6 cl rågwhiskey
1 tsk Pernod, pastis eller absint
Citron
Kyl ett lämpligt glas i frysen. Blanda socker, Peychaud´s bitters och några droppar vatten i ett mixglas. Blanda tills sockret har löst sig och tillsätt rågwhiskey. Tillsätt rikligt med is och blanda i cirka 30 sekunder. Häll i Pernod, pastis eller absint i ditt kylda glas. Vicka glaset för att täcka insidan och häll sedan ut det återstående. Sila innehållet från mixglaset ner i cocktailglaset. Pressa i lite färsk citron.
En Sazerac i handen och en bystig blondin i knät är början på en god kväll. Tänk dock på att välja en högklassig whiskey. En dålig whiskey ger en dålig Sazeraz. Vad gäller kvaliteten på blondinen kan en dålig flicka rent av vara att föredra. Dålig flicka plus god whiskey bäddar för en helkväll om ni förstår hur jag menar.

Och så en tävling

Och varför inte avsluta detta inlägg med lite Film Noir a la Bergman. Grabba drinkglaset och luta dig tillbaka. Radioteatern ger: Medan staden sover. En Norgren/Fyhr-produktion där essensen av Bergman har kokats samman till en hårdkokt historia där alkoholdimman ligger lika tät som krutröken. En värld där asfalten blänker regnvåt och där kvinnorna är lika vackra som livsfarliga. En värld där man inte kan lita på någon. Utom möjligtvis på sin Glock 54.
Bara lyssna och njut av finkulturen, eller var med och tävla om finfina priser. Inslaget är späckat med repliker från olika Bergmanfilmer. Kan du para ihop replikerna med rätt film? Kan du ens skilja dessa repliker från det andra dravlet (det vill säga från Kalles och mina kreativa tillägg)? Några är kanske givna, men det är inte helt lätt. Det finns närmare bestämt sju replikskiften från fem olika filmer.
Facit kommer att publiceras senare för den som är nyfiken. Årets sista (?) tävling folk. Vilka är med mig?

 Klicka för att lyssna på "Medan staden sover". Kanske det bästa du får höra i år.
Stina

6 kommentarer:

  1. Håller med Alex, och lovar att snart ta mig tid att verkligen lyssna igenom pjäsen. Tog iaf 2 filmer vid första genomlyssningen. Go me! :) //Sofia

    SvaraRadera
  2. Såg att det gått en månad sedan inlägget skrevs. Har tyvärr inte hunnit lyssna på pjäsen. Kan du vänta några dagar till?
    //Alex

    SvaraRadera
  3. He he, en till som är uppe innan 6 en lördag. I like! //Sofia

    SvaraRadera
  4. Klart jag kan vänta :) Ska bli spännande att se hur det går för er.

    SvaraRadera