söndag 16 december 2012

Högkvalitativ deckarfrossa

Under våren och sommaren var jag lätt graviddimmig i hjärnan (ja, vi kan ju skylla på det i alla fall) vilket väl får sägas avspeglas på valet av litteratur då jag under dessa månader riktigt frossade i högkvalitativ litteratur såsom mysrysare och halvtaskiga deckare. Att frosseriet delvis fortsatte under hösten kan vi ju bortse ifrån. Tänkte ta en lite närmare titt på 3 av deckarhistorierna som jag utan att skämmas det minsta över läste på bussen på väg till och från jobbet.

Mord är ingen konst av R.S Pratcher
Det roligaste med denna historia, på engelska ”The da Vinci affair” är att författaren/översättaren verkar ha vissa problem med sin konsthistoria då da Vinci kategoriskt benämns som Lionardo.

Jobbet denna gång är allså att hitta en stulen tavla av ovan nämnda konstnär.

Det här är en rktg höjdare inom genren, kryddad med underbara uttryck som hur hjälten ”satte två piller i kistan” på sina offer. Att brudarna benämns kategoriskt bevämns som sockerhumlor och tårtsmulor är inte heller fel och inte heller det faktum att i alla fall en av dessa brudar är färdiggräddad och välsmakande som italiensk pizza direkt från en ugn nere vid medelhavet, fortfarande varm...he he.

Hjältens pistol är för övrigt döpt till Emma...

Nu blev ni sugna på lite deckarläsning, va?! För den som vill låna är det bara att hojta. Jag vill ju inte vara skyldig till att ni missar en literär pärla som denna.

Snuten som knäcktes av Carter Brown
En, ehhhh, intressant historia om polisen Al Wheeler som blir indragen i skumraskaffärer av den rike pampen Edward Sloan, som vill att Al letar reda på hans försvunna dotter. Större delen av handlingen kretsar kring vilka drinkar Al sveper, vilka flickor han spanar in och vilken sjutusan till karlakarl han är. Alla kvinnor typ dånar när han så mycket som sneglar åt dem, och vid utfrågningar av vittnen är det snarare regel än undantag att det slutar i sänghalmen. Visst ja, en orgie hinns med också. Tillåt mig hånflina.

Smäll i Sibirien av J Bruce
En riktigt underhållande historia om agenten och tuffingen Hubert (!) som infiltrerar ryssarnas topphemliga laboratorium genom att låtsas vara den tyska vetenskapsmannen dr Menzel. När han inte försöker snoka reda på hemligheter, eller planerar sin flykt, spenderar han tiden med att få fiendernas kvinnliga agenter i säng. Han blir dessutom prakiskt taget knuffad i sängen för att det ska öka hans motivation för att hjälpa ryssarna med det vetenskapliga genombrottet. Kvinnosynen är ehhh, intressant. Här finns välskapta blondiner som har allt en man kan önska och beskrivs så här av en manlig karaktär; ”Hon heter Joyce. Men du kan också vissla på henne. Om du befinner dig på en bar när du visslar så lystrar hon”.

Ska bara avsluta med att ni har mycket att se fram emot framöver då jag fortfarande har ett tiotal Mysrysare att recensera samt ett gäng deckare i X-serien. Låter det inte lovande så säg?!

// Sofia

2 kommentarer:

  1. Haha, vilka underbara recensioner :D Lionardo, bara en sån sak liksom. Fast man undrar ju, översättaren kanske bara var trogen originalet. Riktigt trogen, han missade inte ett stavfel :) Du tillför den här triangeln en sån intellektuell air, det måste man ändå säga. Vart skulle den här triangeln vara utan dig? // Stina

    SvaraRadera
  2. Ha ha, tack för det tveksamma berömmet! //Sofia

    SvaraRadera