torsdag 21 april 2011

Historien om Kitty Drew


Som ni vet är jag lite av en sucker för Kittyböcker. Inte för att de utgör högkvalitativ läsning direkt, mestadels är de faktiskt rätt dåliga nu för tiden om jag ska vara ärlig. Dock har de något vist det vidhåller jag. Även en aldrig så usel Kittybok har ändå sin charm.

Dessutom är storyn bakom Kittyböckerna ganska rolig. Ni vet förstås att hennes egentliga namn är Nancy Drew, men att det kändes för daterat för den svenska publiken (böckerna kom inte till Sverige förrän på 1950-talet). Hon döptes därför om till det mer modernt klingande Kitty.

Skaparen var Edward Stratemeyer, på den tiden en ganska känd profil inom ungdomslitteraturen. Eftersom Bröderna Hardy var en populär serie bland pojkar ville han skapa en liknande serie för flickor. Han slog sig samman med den unga författarinnan Mildred Wirt Benson som fick skriva böckerna efter hans riktlinjer. Hon kom sedan att skriva 22 av de första 25 böckerna om Kitty. 1930 kom de första tre böckerna, alla skrivna av Benson. Det skulle dock dröja ända till 1952 innan Kitty kom till Sverige. Den första boken hade titeln Kitty som detektiv – Klockmysteriet. Bensons egen favorit är dock den andra boken i serien: Kitty i spökhuset (originaltitel The Hidden Staircase).

Redan tidigare hade Stratemeyer utarbetat serier för flickor, men Kittyserien var den första som sålde bättre än pojkböckerna. Detta fick dock Stratemeyer aldrig uppleva eftersom han dog i lunginflammation samma år som de första böckerna publicerades.

Mildred var en kvinna med ett mycket spännande liv. Hon växte upp i Iowa och uppfostrades till lite av en pojkflicka. Hon var arkeologiskt intresserad och tog tidigt flygcertifikat för att kunna flyga sin egen Piper Cherokee till avlägsna utgrävningsplatser. Hon var också den första kvinna som tog en akademisk examen i journalistik vid universitetet i Iowa och var fortfarande aktiv journalist när hon dog 96 år gammal den 28 maj 2002.


Benson var också den som till stor del kom att forma karaktären Kitty Drew. Hon har själv sagt att hon ville att Kitty skulle vara en motpol till den tidens typiska flickbokshjältinna, och gav henne de egenskaper hon själv ville ha. Således blev Kitty till en vacker, äventyrsälskande, intelligent och självständig ung kvinna med en snygg pojkvän och goda vänner vid sin sida.

Kitty var från början bara 16 år gammal, men blev snart 18 för att få köra bil i samtliga delstater. Äldre än så har hon dock inte blivit - 18 år då, nu and forever.

Stina

1 kommentar:

  1. Kul med arkeologi-intresset. Är det något man tänker på i böckerna? //Sofia

    SvaraRadera