tisdag 19 april 2011

Delikat dumplingsoppa med hemlig ingrediens



Måste ju bjuda på receptet till vår omåttligt populära dumplingsoppa från Skräckkvällen så att fler än vi får njuta av den. Vi har utgått från en vietnamesisk soppa med citrongräs, men uteslutit (och lagt till) ett antal ingredienser för att ge den vår egen twist.

Vad som är din hemliga ingrediens vet bara du, och jag tänker inte avslöja vår av ett flertal anledningar (främst för att inte förstöra aptiten för nån eller framkalla kväljningar i efterhand, plus att jag inte vill hamna i fängelse).

I vilket fall hoppas jag att soppan ska smaka :)

Dumplings
Degen:
4,5 dl vetemjöl (plus mjöl till utbakningen)
3,5 dl hett vatten

Fyllning:

400 g fläskfärs (nötfärs eller quornfärs funkar lika bra)
1 msk ostronsås (eller fisksås), kan uteslutas om man vill ha vegetarisk soppa.
1 msk soja
0,5-1 tsk grovmalen svartpeppar
Hemlig ingrediens

Soppan:
Minst 2 stora vitlöksklyftor
Ca 0,5-1 tsk röd currypasta (eller samma mängd röd spansk peppar)
Färsk ingefära, 4 cm (eller ca 1 tsk torkkad)
0,5-1 purjolök efter tycke och smak
1,5 l vatten
2 st höns- eller grönsaksbuljongtärningar
1 msk ostronsås (eller fisksås), kan utelsutas om man vill ha vegetarisk soppa
1 msk soja
3 morötter
Ca 1 paket nudlar
Grovmalen svartpeppar

Tillagning
1. Häll mjölet i en bunke och tillsätt vattnet, lite i taget, under omrörning. Blanda i så mycket vatten att degen blir seg men inte kladdig. Blir den torr så behövs mer hett vatten. Knåda degen smidig på ett mjölat bord, ca 5 minuter. Täck degen med en fuktig handduk och låt vila i 30 minuter.

2. Blanda samman färs, soja, ostronsås, den hemliga ingrediensen och svartpeppar till en fast smet.

3. Knåda degen på nytt i lite mjöl. Forma en lång rulle, 2-3 cm tjock. Dela den i 4 delar. Dela dessa i vardera 8 bitar. Tryck till lätt på bitarna och kavla ut dem till ca 10 cm i diameter. Lägg dem under en fuktig duk. Klicka ca 2 tsk fyllning på varje rundel. Vik ihop dem som t ex "påsar" eller halvmånar.

4. Finhacka vitlök, riv morötterna grovt och strimla purjolöken.

5. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningar, vitlök, ingefära, purjolök och röd currypasta. Häll i ostronsås och soja och låt koka upp. Lägg därefter i dumplingsen och låt dem småkoka eller sjuda i soppan i ca 10-15 min.

6. Nudlarna och morötterna tillsätter man mot slutet av koktiden så att de inte blir överkokta. Eventuellt kan man för smidighetens skulle koka nudlarna separat och sedan tillsätta dem till soppan.

7. Servera sedan och njut!

Stina

1 kommentar:

  1. Mmmm, ja det här var riktigt, riktigt gott och kommer att lagas många fler gånger. Perfekt till både mysmiddag och fest //Sofia

    SvaraRadera