måndag 11 februari 2013

Toni Morrison


Tänkte passa på att presentera de kvinnliga nobelpristagarna i litteratur under året och hoppas självklart på att ytterligare en ska presenteras när årets nobelpris delas ut. Vi börjar med månadens författare Toni Morrison.

Toni Morrison, född Chloe Anthony Wofford, fick nobelpriset 1993. Bland annat motiverades hennes nominering på följande sätt: Toni Morrison: "who in novels characterized by visionary force and poetic import gives life to an essential aspect of American reality." Hon är för närvarande den sista amerikan som fått priset, men jag håller förstås tummarna för att Oates ska ta årets pris - även om det kanske inte är särskilt troligt.
Hon är en amerikans författare född 1931 och bosatt i Ohio, USA. Hon är den första afroamerikanska kvinna som fått nobelpris i litteratur och hennes romaner skildrar just afroamerikanernas liv i USA. Förutom författarskapet så är hon också verksam som föreläsare, kritiker och förlagsredaktör med afroamerikansk litteratur som specialitet.
1987 fick hon Pulitzerpriset för sin roman Älskade. Romanen blev film 1998 med Oprah Winfrey i en av huvudrollerna.

Hennes första roman utkom 1970 och heter ”De blåaste ögon”. Den var från början en novell som hon utvecklade till en roman och som hon skrev samtidigt som hon undervisade på Howard.

4 kommentarer:

  1. Låt hoppas att hon infriar våra förväntningar :) // Stina

    SvaraRadera
  2. Det måste jag så här i efterhand säga att hon nog gjorde. Eller vad tycker ni? //Sofia

    SvaraRadera
  3. Absolut, en av årets höjdpunkter hittills! // Stina

    SvaraRadera