lördag 30 november 2013

Bädda för död av Ira Levin



Bädda för död är en deckare av Ira Levin, skriven 1953 och filmatiserad om inte samma år så ganska tätt inpå det att romanen skrevs. Boken har jag fått av Sören, Sebbes pappa, har jag för mig, när han hade utrensning av böcker och den har legat i min ska-läsa-hög ett bra tag. Anledningen är väl att man aldrig riktigt vet vad man kan förvänta sig när man plockar upp en bok skriven av Levin då det kan vara allt ifrån mästerligt till faktiskt ganska uselt. Och jag har väl haft mina aningar om att denna tyvärr skulle höra til den sistnämnda kategorin.

Och efter att ha tagit mig igenom de första 20-30 sidorna var väl det intrycket jag fick, men ju mer jag läste desto mer växte boken i mina ögon och det är bara att konstatera att Levin är en mästare på att bygga upp stämningen, hålla läsaren på sträckbänken och ständigt lyckas överraska och det här är en riktigt välskriven thriller som blir svår att lägga ifrån sig när man väl kommit in i den. Den är uppbyggd i stil med vilken deckarklassiker som helst, men den är så väl smart skriven att jag kan ha överseende med att visa drag i handlingen är lite svår att svälja.

Då en stor del av nöjet med läsningen var att man inte alls hade handlingen klar för sig ska jag inte spoila med att berätta för mycket, ja jag ska faktiskt inte redogöra för handlingen alls – mer än att säga att den handlar om en ung man med siktet inställt på att gifta sig rikt, men vars planer inte riktigt går som han tänkt sig.

Med tanke på att överraskningsmomentet är en stor del av romanen undrar jag hur filmatiseringen ser ut och jag har svårt att tänka mig att den är lika bra i filmformat som i bokform.

// Sofia

1 kommentar:

  1. Kul när man blir positivt överraskad, det händer alldeles för sällan. // Stina

    SvaraRadera