söndag 24 november 2013

Kyligt värre

Antarktis” av Josefin Holmström var förra månadens månadsbok och som titeln anger var månadens tema av det kyligare slaget.

Vid första anblicken känns det precis som en sådan roman jag skulle läsa och älska, allt ifrån det poetiska språket till en dramatisk händelse i det förgångna som vi bara först långsamt anar innan Holmström låter oss veta vad som hänt långt tidigare – innan Gertrude ger sig ut på sin expedition mot Antarktis tillsammans med Jonathan.

Varvat med Gertrudes expedition får vi följa polarforskaren Robert Falcon Scotts resa 1912 som han gjorde för att aldrig återvända. Gertrude fascineras av hans resa, hans öde och hans orubblighet.

Men jag lämnas märkligt oberörd och blir mest irriterad på Gertrude som irrar omkring på Antarktis, dit hon fått  tillträde i egenskap av författare. Ja, hon irrar mest omkring som sagt och är självupptagen och faktiskt ganska irriterande. Mina sympatier till den stackars Jonathan som tvingas dela äventyret med henne och allt det som hände i det förgångna.

Det som ändå är behållningen i romanen är just beskrivningarna av landskapet, miljön och känslan av att befinna sig på Antarktis, omgiven av is och snö och kyla – det är så bra beskrivet att det inte är svårt att tänka sig hur det skulle vara att vara där själv trots avsaknaden av snö, is och kyla som fortfarande råder här på Gotland.

// Sofia


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar