torsdag 5 augusti 2010

Tvillingmaraton någon?

Tänkte här göra en gemensam recension av de 5 tvillingböcker jag fyndade under senaste Karlskronavistelsen och som nu alla har blivit utlästa. Och trevlig läsning har det varit, med tre böcker jag tidigare inte läst samt två gamla favoriter. De kommer att recenseras i tur och ordning som jag läste dem och först ut är:

Tvillingarna nr 29. Teaterdrömmar. (Ej läst tidigare). Den är tyvärr inte riktigt engagerade, även om den är mycket bättre skriven än vad många andra tvillingböcker av senare årgång är. I denna bok, som kretsar kring Jessica och hennes skådespelardrömmar, beter sig i alla fall alla karaktärer som sig själva även om upplägget inte är särskilt spännade. Handlingen griper liksom aldrig tag och det finns så många andra böcker i serien som är mycket bättre.

Bok nr 2 då, Tvillingarna nr 58. Färgkriget. (Ej läst tidigare). Tack och lov känns inte heller denna bok sådär tillyxad och urfånig som så många andra i serien. Den handlar om Sarah och Sophia som ogillar varandra, men trots detta hamnar i samma grupp i ett projektarbete med konstinriktning. De blir förfärade när deras föräldrar fattar tycke för varandra och samarbetar för att slippa bli styvsyskon. En helt ok bok med andra ord, där man kan acceptera handlingen och hur folk beter sig.

Därefter var det dags för del 53 i serien, Syskonkärlek.. (Ej läst tidigare). Denna bok handlar till största delen om tivllingarnas äldre bror Stephen. För att vinna ett vad gör Elisabeth och Jessica allt för att han ska komme över en olycklig kärlek. Även i denna bok går det att acceptera det mesta och handlingen flyter på tämligen bra.

Sista boken om tvillingarna som 12-äringar blev bok nr 15, Tjejer!. Och det här är en riktigt bra bok i serien! De får en ny klassföreståndare i Elisabeth och Jessicas klass och han verkar tycka att killar är så mycket bättre än tjejer. Vad ska tvillingarna göra? En välskriven höjdarbok med rolig handling, en jessica i högform och till och med Elisabeth som inte är så hellylle som hon brukar vara.

Den sista boken blev en bok i stort format, Livsfarlig linje.. Jessica och Elisabeth har nu hunnit bli 16 år gammla och de är på sommarpraktik på en tidning, något som Elisabeth älskar men Jessica gärna kunde ha sluppit. För att döva tristessen börjar Jessica, på grund av feldragna telefonlinjer, tjuvlyssna på folks telefonsamtal och snart finner hon sig indragen i en brottshärva. Så här ska en tvillinbok se ut! Högsta betyg. Boken är välskriven, rolig, bra handling och dialog med mer trovärdiga och nedtonade karaktärer än vad som brukar vara fallet. Deb är helt enkelt en njutning av läsa.

3 kommentarer:

  1. Jag läste Tjejer för länge sedan. Kommer ihåg att det var en av de bättre böckerna. Minnesvärd eftersom jag fortfarande kommer ihåg handlingen =)
    Hur många tvillingböcker har kommit ut nu?

    Sandra

    SvaraRadera
  2. Den senaste jag såg var nr 84, men det har kommit ut fler sedan dess. Skulle inte bli förvånad om det är över 100 st nu.

    SvaraRadera
  3. Kommer också ihåg Tjejer, en av de bättre precis som ni säger. Livsfarlig linje är också riktigt bra om jag kommer ihåg rätt.

    SvaraRadera