måndag 14 februari 2011

En hjärtformad (och menlös) ask

Jag hade förväntat mig mer av denna rysare, som var en av februaris månadsböcker. För det första tar sig inte författaren tid att bygga upp stämningen alls- lite som "The grudge" i bokform, vilket vi ju alla vet inte är ett särskilt bra betyg och för det andra känns huvudkaraktären lite för mycket som en kliché i genren för att historien ska kännas särskilt fräsch och nydanande. Hill har kanske försökt hotta upp sin huvudperson genom att göra honom till rockstjärna med intresse för det okulta, men trots det känns greppet bara trött och oengagarenade.

Handlingen kretsar alltså kring rockstjärnan Jude Coyne, som när han köper en vålnad (som levereras i from av den döde mannens kostym nedlagd i en hjärtformad ask) inser att han tagit sig vatten över huvudet och tillsammans med sin flickvän kommer att dö om han inte kommer på ett sätt att besegra vålnaden.

Förutom att författaren, i mitt tycke, fläskar på mer än vad som behövs historien igenom är slutet synnerligen fånigt. Han borde ha lärt av sin betydligt mer kände far (Stephen King) som både bygger upp stämningarna i sina böcker betydligt bättre och har förstått det där med att en skräckhistoria inte ska ha ett allt för tillrättalagt slut eftersom det aldrig kommer att slå lika bra som ett där hjälten på sista sidorna i boken tvingas ta ett beslut han kommer att ångra, dör en våldsam död eller bara blir galen.

1 kommentar:

  1. Slutet var bara så otroligt fånigt, det kan jag hålla med om.. Ingen höjdarbok tyvärr, trodde att den skulle vara någorlunda originell och nydanande med tanke på det lite udda temat (dvs att köpa en ande på internet) eller åtminstone hyfsat välskriven. Men nej - en bok man lätt kan (och bör?) hoppa över.

    SvaraRadera