måndag 6 juni 2011

Tvillinglycka!

Var hemma och firade pappas 60-årsdag förra veckan. Mycket trevligt var det med hotellboende, restaurangbesök och lite kortspelande. Väl hemma passade jag också på att ta en shoppingtur som resulterade i ett gäng tvillingböcker. Bara 5 kronor styck på Myrorna i Linköping. Lycka! Tänkte därför att det kanske var på tiden med lite tvillingböcker-recenserande då en hel del har hunnit läsas sedan förra recensionen.

Vi börjar väl med "Tvillingarna 67. Rockhörningen". Den var ingen höjdare inom tvillingenren, men väl lite småtrevlig att läsa, där Enhörningarna deltar i en musikvideotävling och Lila naturligvis ser till att sno åt sig solot. Problemet är bara att hon inte kan sjunga. Det kan däremot låtskrivaren Johanna som är alldeles för blyg för att själv stå på scenen..... Resten kan ni nog lista ut själva! Det här alltså inget revolutionerande direkt, men trevlig story med rivalitet mellan Lila och Jessica, en looser som tar revanch och annat smått och gott.

Sedan är det dags för "Tvillingarna 40. Eldsvådan". En bok av lite senare datum där alla faktiskt beter sig som helt vanliga sjätteklassare - yay! I denna bok bryter Amy armen i samband med en eldsvåda som gör att familjens hus brinner ned. I väntan på en ny bostad flyttar hon in hos familjen Wakefield. Men snart börjar hon bete sig märkligt; ljuger om vad som hände vid branden och umgås hellre med Jessica och Enhörningarna än med sin bästis Elisabeth. Naturligtvis löser sig allt på slutet, precis som vanligt, men berättelsen fram dit flyter på fint och det här är underhållanade tvillingläsning.

Boken som tar vid därefter är "Tvillingarna 41. Hopptävlingen". Elisabeths älsklingshäst Thunder måste säljas om inte hans ägare Ted vinner nästa hopptävling. Allt ser bra ut tills Ted skadar sig. Den enda som verkar kunna rädda Thunder är Elisabeths nya kompis Lucy som är en skicklig ryttarinna, men av någon anledning verkar hon tveka att ställa upp i tävlingen...... Det här är en riktigt rolig, välskriven tvillingbok skriven med humor och lekfullhet. Den parallella historien med djurhataren Jessica som räddar en säl undan oljeläckagae förhöjer historien ytterligare.

Härnäst kommer "Tvillingarna 42. Drömresan". Den visar sig vara en smårolig historia där Jessica av misstag råkar anmäla familjen till en tävling för att vinna en resa till Frankrike. Problemet är bara att man måste vara intresserad av Frankrike för att få anmäla sig till tävlingen. När familjen går till final övertalar Jessica familjen att spela med, eller hon tror i alla fall att hon gör det.... Kul med humor i en tvillingbok, men tyvärr spårar den helt ut mot slutet. Något av det roligaste var att Jessica i tävlingen förskönade samtliga familjemedlemmar, förutom sin syster Elisabeth som redan var så perfekt att hon inte gick att göras bättre.

Härnäst har det blivit tur för en bok ur serien Sweet Valley High, nämligen nr 28 Hemlig längtan. Boken visade sig vara en riktigt glad överraskning, då jag inte alls kom ihåg att böcker i denna serie som är av ganska sent format fortfarande var så här välskrivna. Den bästa tvillinbok jag läst på ett bra tag, helt klart! Handlingen kretsar kring losern Lynne, som är våldsamt blyg och inte har en enda vän på hela skolan. Hon håller sig mest för sig själv och ägnar sig åt att spela och skriva musik. Så när en musiktävling utlyses om att skriva en låt till skolans band, the Droids, kan hon inte låta bli att skicka in ett bidrag. Fast hon är för blyg att skicka in bidraget i eget namn och låter det bli anonymt. Guy Chesney, som spelar i bandet och som dessutom är hennes hemliga förälskelse, blir helt tagen av låten och kan inte sluta tänka på flickan som skrev den.... Naturligtvis slutar det lyckligt med att Lynne får sin drömkille, blir mer framåt och börjar bry sig mer om sitt utseende (ytligt? nej inte alls, he he). Rolig bihandling också, med att Jessica ordnar en gunggala, där allt kretsar kring några tjejer som ska gunga gungstol för att samla in pengar.

Ytterligare en bok i samma serie är nr 19. Svekfulla planer. Ännu en bok med rolig handling, där Jessica gör sitt bästa för att sätta klorna i Lilas mystiske pojkvän Jake. Trots varningar från omgivningen om att allt inte verkar stå riktigt rätt till med honom gör Jessica sitt yttersta för att vinna hans hjärta. En härlig bok med rappt språk, tillbakablickar på vad som hänt i serien och en välskriven och tydlig historia gör att det blir ett bra betyg!

De tre sista böckerna är från "Jessica och Elisabeth-serien", nämligen nr 17, 18 och 11, "Lämna mig ifred!", "Vem bryr sig?" samt "Strandliv". Ingen av dem någon höjdarläsning direkt. Charmen med tvillinböckerna är ju, visserligen tillsammans med så mycket annat, att man när man sätter sig för att läsa en vet exakt vad man kommer att få. Man kommer att få en avslutad berättelse med tydlig handling, gärna med en moralkaka inbäddad, där allt på slutet knyts ihop snyggt och prydligt. Det verkar man tyvärr ha missat i denna serie av senare snitt, utgiven i början av 2000-talet (och uppdaterad med Internet och annat trendigt). Här finns knappast en sammanhållen handling, snarare en serie händelser som slutar mitt i. Snyggt och prydligt är det inte heller och även om man kan se en antydan till moralkaka i samtliga (som att det är fult att snatta och att det är viktigt att ta skolan på allvar) utvecklar man inte dessa lovande intriger alls. Dissapointment! Till skillnad från de andra serierna är det även jagperspektiv här, där olika personer kommer till tals, men i mitt tycke är det allt för lite fokus på tvillingarna (ja, i en bok kommer faktiskt Elisabeth inte till tals alls). Dessutom känns det ovanligt platt och oavsett vem det är som berättar känns det väldigt likartat och opersonligt. Då jag tidigare blivit positivt överraskad av serien hoppas jag att dessa böcker endast är undantag i en annars bra serie.
I "Lämna mig ifred!" handlar det mest om Lacey som har problem med sin styvmamma och bland annat tar ut frustrationen genom att snatta. Annars är det svårt att få grepp om vad boken egentligen handlar om då den nästan helt saknar ramberättelse samt en tydlig början och slut. Detta är helt klart den sämsta av dessa tre böcker.
"Vem bryr sig?" handlar även den om Lacey, vars mamma är på besök för första gången på 2 år. Kompisarna blir bekymrade då hon verkar lova mer än vad hon kan hålla till sin dotter och naturligtvis slutar det med att hon blir sårad. Ingen höjdare denna heller, men bättre än den förra i alla fall.
Så är det "Strandliv" till slut, som tack och lov är lite mer sammanhållen än de övriga två. Här handlar det om surfarkillen Blue som Elisabeth blir vän med när hon går med i skolans volleybollag. Han bor tillsammans med sin bor sedan deras föräldrar dött och har inte speciellt många regler att hålla sig till. Han håller mest på med surfing och låter skolan komma i andra hand. Det perfekta livet, i alla fall tills han får höra talas om att socialen ska komma på besök för att se hur deras liv fungerar..... Återigen är det här en berättelse som inte på långa vägar är lika välskriven som Tvillingarna/Sweet Valley High-böckerna. Lite trist att man inte ägnat lite mer tid på en mer välbearbetad berättelse.

2 kommentarer:

  1. Jag kommer faktiskt ihåg boken Hemlig längtan, visst har tjejen på sig värsta nördiga glasögonen på framsidan? Har också för mig att den var bra och välskriven. // Stina

    SvaraRadera
  2. Jupp, du har helt rätt! Fortsätter tvillingfrossandet även nu i juni, så du kan se fram emot fler tvillingrecensioner. De hittar på så mycket att jag blir riktigt avundsjuk. Sweet Valley dag nån dag?

    SvaraRadera