torsdag 29 september 2011

Månadens ord: Anakolut

I samarbete med tidningen Vi (årgång 2009) är jag stolt att presentera:

Månadens ord: Anakolut

Ni kan se det här som ett försök från min sida att höja er allmänbildning, eller också kan ni se det som att jag har för mycket fritid. Hur som helst har ordet följande betydelse:

En språkvetenskaplig term för bristande sammanhang i meningsbyggnaden. Alltså en mening som fortsätter på ett sätt som inte passar ihop med hur den började. Ordet kommer från grekiskan och betyder ”ej följdriktig”. Två språkliga strukturer sammanblandas så att slutet på den första blir början på den andra, tex. : ”Vi hade dans i sjuan hade vi dans”.

Om någon i den här Bokcirkeln hade tycket att Strindberg varit en förträfflig författare (för det gör ni väl inte???) kanske ni hade haft (o)turen att träffa på just ett sådant i hans bok "Röda rummet".

Anakolut (?) á la Johan:
Det är som ljusets diskreta dansar på fönstret
Det är som skuggornas diskreta dansar i vrårna

// Sofia

1 kommentar:

  1. Nej usch Strindberg är då rakt ingen favorit, vilket du ju redan vet. Så jag är sjukt glad att ha sluppit undan hans anakolut. Johans däremot är ju en favorit, även om det väl är lite oklart om det rör sig om en anakolut i egentligt mening. Fint är det i varje fall och det är väl det viktigaste.

    SvaraRadera