fredag 14 maj 2010

Margareta från Aprilhäxan



Sandra hade rätt, visst är den mystiska arkeologen Margareta från Majgull Axelssons Aprilhäxan.

Boken utgavs 1997 och vann Augustipriset samma år. Margareta är en av de fyra huvudkaraktärerna i boken. Hon är en av de fosterflickor som Tant Ellen tar sig an. De andra två är Birgitta och Christina. Det är dock den fjärde "systern", den gravt handikappade Desirée som bokens titel Aprilhäxan syftar på. Hon är Ellens biologiska dotter, men blev bortlämnad till en institution som liten. Ingen av flickorna känner därför till henne.

Desirée kan varken gå eller tala men hon har andra förmågor. Hon är en aprilhäxa och kan gå in i andra varelser, såväl människor som djur. Hon kan se världen genom deras ögon och till viss del även kontrollera dem. På detta vis kan hon följa sina fostersystrars liv. Hon betraktar dem avundsjukt och upplever att någon av dem stulit det liv som skulle ha varit hennes.

"En av mina systrar stal det liv som var avsett för mig. Jag vill veta vem".

Jag tyckte inte att boken var något vidare dock. Styckena som handlar om alkoholisten och knarkaren Birgitta var bara jobbiga att läsa. Utan henne hade boken varit mycket bättre, men kanske ändå inte riktigt en bok för mig. Den var dock välskriven och udda och jag kommer ihåg den väl fastän det var nästan tio år sedan jag läste den, så kanske skulle jag ge författaren en chans till.

Margareta är alltså fysiker, men har tidigare studerat arkeologi som framgår av utdragen från boken nedan. En tillfällighet i Tanum får henne dock att byta inriktning..





Men vad säger ni om dessa påståenden? När tror ni att vi får åka på seminarier till Grekland? Jag tycker att det känns ganska långt borta just nu.. Men ett glas vin om kvällarna slinker väl ner då och då (eller tre hehe).



Stina

2 kommentarer:

  1. Låter inte som en bok för mig direkt, men kul iaf med arkeologireferenserna. Lätt att vi måste se till att sippa vin på Grekland nån gång. Låter definitivt som en plan! //Sofia

    SvaraRadera
  2. Jap, vin på Grekland känns som ett måste :)

    SvaraRadera