lördag 8 november 2014

Bokmiddag: Oceanen vid vägens slut

Ocenanen vid vägens slut
Helgen den 25-26 oktober hade vi äran att ha Stina som övernattningsgäst. På söndagen passade vi därför på att ha bokmiddag på ett av 2014 års bokteman, nämligen Stinas tema från augusti då verklighetsflykt stod på tapeten. Månadens bok var Neil Gaimans ”Oceanen vid vägens slut” och vad passade väl då bättre än att bege sig till oceanen vid världens ände? 

Oceanen låg passande nig belägen just vid värlens ände...
Vi inledde därför bokmiddagen på jakt efter Klintehamns egen ocean passande belägen i närheten av just ”Värsände” och ca en kilometer från där vi bor. Med varsin kaffemugg i högsta hugg begav vi oss genom skogen mot oceanen. Jag klädd enligt temat i lite halvflummiga hippie-kläder, medan Stina fick den geniala idén att anamma en scen ur boken, där huvudpersonen i boken flyr genom skogen i just pyjamas. Stina ute-invigde därför sin nya ap-pyjamas genom en tur i skogen.

Kaffe i Supernaturalmuggen kändes helt passande


Stina iklädd nya ap-pyjamasen. Ett mycket bra köp!

Sebbe och Aaron körde det lite mer avslappnade temat, även om Aaron tyckte att det passade bra med ryggsäck när man skulle på utflykt. Han grabbade därför sin mini-Kånken när det var dags att bege sig, men hade oturen att somna i vagnen innan vi var framme vid vattnet. Big diseapointment!

Aaron med sin älskade mini-kånken
Vi andra passade på att kasta i en peng och önska oss något hemligt när vi väl var framme. Även det passande temat då boken inleds med att en fisk dör av att ha ätit ett mynt. Vi hoppas dock att inga Klinte-fiskar ska behöva offra livet!
Äntligen framme!
Önska, önska runt i ring...
..önska kostar ingenting...
...tänk vad man kan ha det bra - säg vad du vill ha!
Även i vår skog lurade hemska saker i skogen, och vi får väl vara glada att vi kom ut ur skogen utan någon fripassagerare.
 
Stina var lite sugen på att ta med sig monstret hem men besinnade sig...
Väl hemma blev det, liksom i boken, rejäl gammaldags husmanskost när vi kom hem från skogspromenaden. Eller som det uttrycktes i boken; ”Middagen var underbar. Det var biffstek med rostad potatis som var gyllenbrun utanpå och mjuk och vit inuti, smörslungade grönsaker (nässlor, rostade morötter). Till efterrätten fick vi pajen, fullproppad med äpplen och förvällda russin och hackade nötter och med tjock gul vaniljkräm ovanpå”.

Riktig husmanskost!
Sebbes superba äppelkaka
Vår middag var således ganska snarlik med den ovan, där det bjöds på stek/quorn (briljant tillagad av Stina), ugnsbakad potatis och smörslungade grönsaker samt även stekt lök och grönpepparsås. Till efterrätt blev det just äppelkaka med nötter (men utan russin) och vaniljvisp. Tack Sebbe, för insatsen! Mycket god. Middagen blev ganska lugn för omväxlings skull då den lilla terroristen passande nog sov middag.

Kort sagt en mycket trevlig bokmiddag! En av de trevligaste på sistone måste jag säga! Och det är lite av en bedrift faktiskt att vi i år har hunnit med så många som 14bokmiddagar. Och innan året år slut hinner vi förhoppningsvis med ytterligare några stycken.

//Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar