måndag 5 september 2011

Niceville av Kathryn Stockett

Det här känns nästan som en uppfräschad variant av klassikern "Stekta gröna tomater" och det lär nog inte dröja länge innan också denna blir filmatiserad. Romanen handlar om Skeeter, en 20-åring med författarambition som börjar skriva på en bok om hur det är att vara svart hushållerska hos de vita i 60-talets Mississippi. Både hon och de hushållerskor hon intervjuar kommer att råka illa ut om deras identitet avslöjas, och när hon öppet börjar visa sitt förakt för de raslagar som finns i södern blir hon utfrusen av till och med sina närmaste vänner.
Trots temat är det här lättsmält feel-good-litteratur, men den är välskriven och en riktigt sträckläsare och författarinnan, som själv hade ett svart hembiträde under sin uppväxt, har faktiskt något att säga.

5 kommentarer:

  1. Låter intressant. Har själv varit sugen att läsa den. Mest pga framsidan, måste dock erkännas...
    Varför valde du den?

    //Sandra

    SvaraRadera
  2. Jag fick faktiskt ett bokutdrag från boken, tillsammans med ett gäng andra utdrag, när jag vann en av Boktipsets tävlingar och det var endast Niceville som fångade in mig och fick mig att vilja läsa hela romanen. Sen vann Stina boken i ytterligare en tävling och jag fick första tjing på den. Du borde läsa dern, en riktig sträckläsare som sagt.

    SvaraRadera
  3. Och nu har den blivit film precis som vi anat, premiär 23 september.// Stina

    SvaraRadera
  4. Ha ha, ok. Vi borde näsrtan gå och se den. Eller i alla fall vänta tills den släpps på dvd

    SvaraRadera
  5. Mm ska försöka hinna läsa den innan dess också, kan nog bli en trevlig hemmakväll om inte annat. Höstmys och feelgoodfilm känns som en passande kombination. // Stina

    SvaraRadera