torsdag 6 oktober 2011

Årets hundrade bok

Det hade varit trevligt om min hundrade bok för i år hade varit en läsupplevelse utöver det vanliga, men icke! Ernest Hemingways "Att ha och inte ha" hör antagligen inte till någon av hans bättre böcker.

Det är den hårdföre spritsmugglaren Harry Morgan som är i centrum för handlingen. En man som hellre riskerar livet än låter sin familj svälta. Det traditionella Hemingwayska språket - avskalat, hårdfört och med bitvis underbar dialog är bokens styrka. Annars är det här mest en bagatell som är föga minnesvärd, och Hemingway verkar inte ha mycket mer att säga i sin roman mer än att hårdföra män är the shit, att kvinnorna oftare än inte är hyndor och att "det finns somliga som begynner sitt fall från ett högt fönster i sitt hem eller på kontoret, medan vissa gör det stillsamt i sitt garage med motorn igång och andra som ansluter sig till Colts, Smiths eller Wessons inhemska tradition".

Även denna bok har blivit film. Med en underbar trailer ni bara måste se. Sådana trailers görs inte nuförtiden sanna mina ord:


// Sofia

4 kommentarer:

  1. Man får säga grattis till årets hundrade bok!

    Hoppas komma med årets första snart själv.

    SvaraRadera
  2. Grattis till årets hundrade bok!

    //Alex

    SvaraRadera
  3. Japp, ett grattis är nog på sin plats :)

    SvaraRadera
  4. Man tackar, man tackar. Ännu inte uppe i alls lika många tvillingböcker som förra året, men en och annan mysrysare har jag ju lyckas klämma....

    SvaraRadera