onsdag 5 oktober 2011

Mord, Mina Damer!

Det (försenade)temat för Oktober kommer att bli ruskigt.
För att vi återigen ska ge oss i kast med en klassiker, eller för att det ska handla om mord? Kanske båda delarna...

Månadens huvudbok, som det också rekomenderas att vi läser först är; Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.
Som ni nog vet handlar klassikern om den stackars Doktor Glas som blir kär i den undersköna Helga, som i sin tur är gift med pervot pastor Gregorius. Ett triangeldrama tar sin början och Den gode doktorn bestämmer sig för att låta världen slippa den ondsinte pastorn för evigt.
Men är verkligen pastorn så ondsint? Kanske är han bara missförstådd? Det ska vi ta reda på i bok nummer två. Augustprisvinnaren Gregorius skriven av Bengt Ohlsson. Som namnet skvallrar om får vi här Pastorns egen syn på saken. Från hans stränga barndom, hur han träffade den unga Helga och hur han tillslut mördades.
Som avrundning av det ruskiga temat läser vi även Mordets praktik skriven av Kerstin Ekman. Om vi ids, det vill säga. Har hört att den ska vara ett rätt svårt sömnpiller. Men den är inspirerad av Doktor Glas så det får duga. Kerstin Ekmans berättelse handlar om, Pontus Revinge, den läkare som inspirerade Söderberg att skriva Doktor Glas.

Lycka till med läsandet!

2 kommentarer:

  1. Känns som det kan bli ett intressant tema och Doktor Glas känns som något man borde ha läst (men på eget bevåg hade jag antagligen inte gjort det...) //Sofia

    SvaraRadera
  2. Nej Doktor glas är nog heller inget jag skulle ha valt att läsa själv, men jag tycker det är trevligt att Alex teman ofta får mig att ta itu med de där klassikerna man borde ha läst.

    SvaraRadera