torsdag 10 februari 2011

Tvillingfrossa

Jupp, som rubriken antyder har jag inlett februari med frossande i lite härlig tvillinglitteratur. Fyra har blivit lästa hittills, och en femte påbörjad och efter det har jag ytterligare tre underbara böcker kvar. Samtliga är fynd sedan i vintras och äntligen börjar man kunna urskilja att min bokhög krympt något. Nu är det bara omkring 20 stackars oälskade böcker kvar (som samtliga började hopa sig kring början av förra året stackarna).

Här kommer i alla fall en liten minrecension för var och en av de utlästa tvillingböckerna.

Den första är en gammal favorit, nämligen Tvillingarna nr 3: Spökhuset. Den var en sann njutning att läsa om, och det är bara att konstatera att de första böckerna i serien håller en långt högre klass än de senare. I denna bok har en ny flicka börjat i tvillingarnas klass, Nora, och genast blir hon utfryst av Jessica och de andra enhörningarna eftersom hon bor hos sin farmor som sägs vara häxa. Uppfriskande med en bok där Jessica och enhörningarna är så elaka (inga onödiga moralkakor här inte), vilket man tydligen tonat ner i senare böcker. Det känns uppfriskande på något sätt. Kort sagt är det här en bra skriven ungdomsbok. Den är rolig, välskriven och med en inte allt för otrolig story.

En stark kontrast till denna höjdarbok är tyvärr "Tvillingarna nr 75: Romeo och två Julior" som inte alls kan mäta sig med en förra boken. Som namnet antyder blir det i denna bok konkurrens om vem som ska få spela Julia i skolans uppsättning av "Rome och Julia". Självklart vill Jessica ha huvudrollen och hon övar som besatt natt och dag. Men det visar sig självklart att Lila också är ute efter samma roll, och även Elisabeth har oanade teaterdrömmar..... Boken är väl helt ok, men innehåller som alla senare tvillingböcker onödiga överdrifter. Den är dock relativt välskriven och det är ju alltid kul när Jessica och Lila tävlar om att ta plats i rampljuset.

Sen blev det dags att stifta bekantskap med en tvillingserie jag tidigare inte läst (Jesscia och Elisabeth), mest eftersom jag trodde att den skulle vara så urbota dålig. Jag blev därför glatt överraskad när de två böcker jag läste var långt mer välskrivna än många av de senare böckerna i den vanliga serien.

Den första boken i serien heter "I två världar" och den andra boken jag fick tag på är nr 12 i serien: "Skolans enda singel" (som mest handlar om Jessicas kompis Bethel som är kär i Jamal men inte riktigt vill erkänna det ens för sig själv). Tvillingarna har nu hunnit bli 13 år gamla och har just bytt skola. Till skillnad från resten av kompisarna hamnar de på Sweet Valley Junior High, vilket mest känns som ett sätt att kunna introducera nya karaktärer i serien. Böckerna i denna serie skiljer sig från den vanliga i och med att varje kapitel berättas av en viss person, oftast Jessica och Elisabeth men även deras nya vänner.

Jag trodde som sagt att jag inte alls skulle gilla den här nya serien, men både språk- och storymässigt håller den högre nivå än många av böckerna i tvillingserien. Man har även uppdaterat serien så att den känns mer nutida, liksom karaktärerna är mer nyanserade. Jessica och Elisabeth, som i större delen av övriga böcker, framställs som perfekta har här båda fått sina fel och brister, men också mer nyanserade karaktärsdrag. Elisabeth tex. är inte så irriterande självsäker som hon har för vana att vara ibland och erkänner att hon inte gillar att prata inför stora folksamlingar. Jessic aå andra sidan har gjorts mindre ytlig och orkar sig till och med upp vid 5-tiden på morgonen för att träna ihop med en kompis. Ser helt klart fram emot att läsa mer av denna serie i fortsättningen.

1 kommentar:

  1. Kul att höra att Jessica och Elisabeth-serien var bättre än man förväntat sig. Har inte riktigt gett de böckerna en chans förut, men nu kanske det är dags.

    SvaraRadera