torsdag 8 april 2010

Dags att presentera maj månads tema

Egentligen är månadens tema inte är så passande, då det hade varit lämpligt att välja något lite mer vårigt, men what the fuck! Jag känner för att läsa lite bra science fiction helt enkelt. Temat blir därför kvinnlig sciencefiction med viss feministisk inriktning.

Månadens bok blir "Mörkrets vänstra hand" av Ursula K Leguin. Detta är den mest sciencefictiga (är det ett ord, tror inte det) av böckerna. Den utspelar sig på planeten Vinter (vårigt va:)) där befolkningen är könslös och endast tar manligt eller kvinnligt kön under vissa "parningsperioder". Till planeten kommer etnologen Genly och det är hans försök att förstå det denna främmande kultur som boken handlar om.

Har även valt ut ytterligare 4 böckers som passar temat och jag hoppas på att ni orkar er igenom åtminstone en av dem!

Bok 1. "Tjänarinnans berättelse" av Margareth Atwood (en favoritförfattare!). Boken utspelar sig i ett framtida USA där större delen av den kvinnliga befolkningen blivit ofruktsam. Därför (tvångs)rekryteras fruktsamma kvinnor av staten att tjäna som föderskor, tjänarinnor.

Bok 2. "Kallocain" av Karin Boye. Kallocain är en dagboksroman med inslag av science fiction. Boken är Boyes mest kända roman, och är inspirerad av hennes resor i Sovjetunionen och Tyskland. Den är en skrämmande profetia om vad som kan hända, om en stat skulle styras av ett tekniskt fulländat kontrollsystem, där individen ständigt kan övervakas.

Bok 3."Den elektriska skogen" av Tanith Lee. I världen Indigo där alla är vackra lever Magdalena Clec. Som den enda utan vackert yttre är hon utstött och föraktat, men sen får hon chansen att att bli vacker, friad och mäktig. Fast i Indigo är inte allt vad det verkar att vara...

Bok 4. "Människors barn" av P D James. Denna bok har jag själv inte läst, men planerar att göra det under maj månad. Boken utspelar sig är 2021 i en värld där inte längre några barn föds.

3 kommentarer:

  1. Verkar som att maj kommer att bli en intressant bokmånad. Känner för att läsa alla, men får vä se hur många jag hinner med.

    SvaraRadera
  2. Håller med Stina. Maj månad kommer att bli intressant, på bokfronten åtminstone :)

    //Sandra

    SvaraRadera
  3. Ha ha, jag gillar er attityd och längtar verkligen att få sätta tänderna i lite bra science fiction.

    SvaraRadera