söndag 24 oktober 2010

Bokens dag

Under bokens dag passade jag och Stina på att gå och lyssna på författarföreläsning till det överenskomliga priset av 90 kr, och då ingick kaffe och macka samt föreläsning av de tre författarna; Johan Theorin (som ju skrivit den bok Stina valt till detta års sommardeckare), Maria Ernestam (som bland annat skrivit "Csprihina med döden") samt Bob Hanson (som nog inte behöver någon presentation).

Inledde föreläsningen gjorde Johan Theorin, och det han valde att prata om var de skrönor han fått höra under barndomen av olika släktingar som senare kommit att spela en viktig roll i hans böcker. Det var historien med örnen (som kanske egentligen inte var någon örn) som efter mycket om och men flög in i en elledning (som vid närmare eftertanke kanske inte alls var någon elledning), det var historien om tranan som följde efter en av hans släktingar vart han än gick och det var diverse andra skrönor som kanske var sanning och kanske inte.

Efter det tog Maria Ernestam över, och hennes föreläsning handlade till största delen om hennes nya bok, På andra sidan solen. Även hennes föreläsning kretsade kring hur författarskapet i mycket påverkades av uppväxten och hur det syntes i hennes romaner.

Till sist var det Bob Hansons tur, och hans förelsäning... ja vad handlade den om egentligen. Jag har för mig att den började någonstans kring hans resa till Indien, dit han skulle åka för att finna sig själv men där han struntat i att ansöka om visum eftersom han var rädd för att han kanske inte skulle få det i tid... Ja, och sen handlade det om en massa andra saker också, som blåalger, att hans föreläsningar aldrig blev så där alldeles perfekta och en hel massa annat.

Kort sagt var det en mycket trevlig kväll och det var kul att för en gångs skull hitta på något bara Stina och jag och så var det ett perfekt sätt att förgylla en helt vanlig vardag. Det enda trista var att vår ekonim inte tillät någon författarsignering, men kanske nästa gång.

1 kommentar:

  1. Håller med, en mkt trevlig kväll. Det var så fint i Vinterträdgården, kändes riktigt lyxigt att sitta där och fika. Dit måste vi igen och kanske ta en liten drink :)

    SvaraRadera