fredag 7 januari 2011

Orlando - lika tråkig och självupptagen oavsett kön

Under november månad var det jag som valde tema, vilket blev höstmystema med viss feministisk inriktning. Orlando hanns tyvärr inte med denna månad men kring jul blev den äntligen utläst och här kommer därför en aning försenad recension.

En recap av handlingen behövs väl knappast med tanke på att ingen väl kan ha undgått att höra att den handlar om en man som mystiskt förvandlas till kvinna. En intressant idé som jag inte trodde gick att förstöra så effektivt som Woolf tyvärr gjorde.

För vilken urtrist bok det var! En pina att läsa. Och jag som hade haft så stora förhoppningar på den. Hur kan man egentligen misslyckas med en så cool idé till bok? Woolf gjorde det med besked i alla fall. Orlando var lika trist och oengagerande vare sig den var man eller kvinna och ingenting hände i romanen vilket väl måste ses som skickligt av författarinnan med tanke på att hennes huvudperson bytte kön efter halva romanen. Läs inte! Se den (förmodligen) bättre filmen med Tilda Swinton i huvudrollen istället. Det ska jag göra och sen ska jag försöka glömma att jag någonsin läst skiten.

Missa inte Lets Dance!

Allas vår favorit Björn Ranelid kommer att dansa skjortan av alla andra deltagare, och det är något som absolut inte får missas. Och kom ihåg att ringa in och rösta! Inte för att han behöver vårt stöd, men det kan ju vara en fin gest. Eller som han själv uttrycker det: "Jag ser inga hinder, inga hot, inga konkurrenter". Han påpekar också att han är mer djärv än hela Svenska Akademien, och vi kan ju inte göra annat än att instämma. Eller hur?!

torsdag 6 januari 2011

Månadsboken jag skippade....

Har redan läst den, gillade inte och rekommenderar denna kortvariant istället (signerad Henrik Lange):

Recension decembers temaböcker

Ligger ju efter med recenserandet sedan en tid tillbaka, men både "Vägen" och "Farväl till Berlin" som var temaböcker under december månad hann bli utlästa.

Vi börjar med recension av "Vägen", en bok jag själv tänkt läsa men aldrig riktigt fått tid. Efter allt ståhej som kom efter filmatiseringen (med snyggingen Viggo Mortensen i huvudrollen) om att boken skulle vara så mycket bättre än filmen hade jag förväntat mig en riktig pärla till bok. Döm om min besvikelse när jag inte alls kunde fatta varför. I vanliga fall gillar jag postapokalyptiska böcker och många av mina favoritromaner är sådana, men i det här fallet tyckte jag inte alls att romanen var trovärdig och då faller ju hela meningen med att läsa den. Nu ska jag inte spoila vad jag vände mig emot, men det handlar om att jag helt enkelt inte kan acceptera hur större delen av den mänskliga befolkningen tydligen uppträde efter apokalypsen. Så otrovärdigt! Halo-lo liksom, om människan när tekniken lägger av skulle bete sig på detta sätt hade forntiden antagligen sett ut på ett väldigt annorlunda sätt än vad den gör. Dessutom är boken rätt händelselös. Man bara går och går utan att komma någon vart- lite som klockan alltså.

"Farväl till Berlin" däremot var min favorit av temaböckerna. Som jag förstod det var den ingen direkt favorit hos Sandra som mest tog med den för att den är förlagan till filmen "Cabaret", men jag gillade den. Den påminde mycket om en bok jag läste för ett par månader sedan, nämligen "Breakfast at Tiffanys" av Truman Capote och Sally Bowles är på något sätt Holly Goligthly. Hon delar i alla fall många av hennes karaktärsdrag. Till skillnad från många andra böcker jag läste förra året var det här en bok som stannade kvar efter att den blivit utläst och det är i alla fall i mitt tycke ett mycket bra betyg. Den är utan tvekan den bästa bok jag läst som skildrar Tyskland och mellankrigstiden och gör det på ett underhållande och lättsamt sätt vilket sällan är fallet med sådan litteratur. Kommer nog att ta mig en tott på författarens övriga böcker och se om de får ett lika bra betyg som "Farväl till Berlin". Ska nog ta nån dag och se igenom filmen också för att se om den når upp till bokens nivå. Nästan skämmigt att jag inte sett en sådan klassiker.

tisdag 4 januari 2011

Årskrönika

Äntligen har jag fått litet tid över att sätta mig och fixa med lite inlägg på vår blogg som blivit lite bortglämd så här i jul- och nyårstid. Ganska skönt också att ta en temafrimånad nu i januari så att min ständigt växande bokhög förhoppningsvis kan krympa något.

Kan ni fatta att vi haft vår bokklubb ett helt år nu? Själv tycker jag det känns svårt att fatta. Och ni hänger väl på i år också hoppas jag ?! Om ni är på blir det nytt tema i februari, men vad har jag inte kommit på ännu.

Eftersom det var en hel del böcker som blev lästa förra året, faktiskt hann jag med hela 109 stycken (varav 24 var tvillinböcker he he) tycker jag att det är på sin plats med en liten sammanfattning av bokåret 2010. Skulle vara kul om ni hade lust att göra något liknande för att se vad vi tyckte var bäst och sämst i bokväg det här året och för att se om det var något vi alla gillade/ogillade. Min topp-tio-lista blev i alla fall en salig blandning av böcker där tips av er båda kom högt upp på listan.

Topp 10 (av böcker jag inte tidigare läst)
1. Darling river av Sara Stridsberg
2. Happy Sally av Sara Stridsberg (present från Sandra)
3. The body av Stephen King (Stinas val)
4. Kom närmare av Sara Gran
5. Död robot av Isaac Asimov
6. När oskulder kysser av Per Hagman
7. Carmilla av Sheridan LeFanu (mitt val)
8. Mannen på Trinisla av Jerker Virdborg (Stinas val)
9. Sommarens ljus av Zibby Oneal (Stinas val)
10. Farväl till Berlin av Christopher Isherwood (Sandras val)

Räknar man med tidigare lästa böcker kommer även dessa i topp: Det var vi som var Mulvaneys, Men tiden den går, Dansa på min grav, Den ätbara kvinnan, Lolita, Hey Dolly, Min syster Sophie, Skrattets rike och Jag saknar dig jag saknar dig.

Tyvärr var det inte särskilt många böcker som var någon riktig aha-upplevelse i år, förutom samtliga böcker av Sara Stridsberg. Ni måste bara läsa Darling river! Hoppas på bättre lycka nästa år helt enkelt. Och det var faktiskt många böcker som var riktigt bra visserligen, men få 10-poängare.

Så till bottennoteringarna då:
1.Du är den enda (julklapp från Stina, tack så mycket. Jag menar det;) inte)
2.Mörkrets hjärta (Sandras val)
3.Syrenernas tid (Sandras val)
4.Som en lilja (Sandras val)
5.Älskade slaktare (Sandras val)
6.Cider med Rosie
7.Oscar Waos korta förunderliga liv (Sandras val)
8.Nella, Love och Pyton möter gravplundrarna
9.Zone 5. M/S Morpheus
10.Om jag kunde drömma

Ja vad kan man säga, mycket skitböcker blev det. En och annan tvillingbok skulle också kunna kvala in sig på listan, men det får räcka med topp-tio sämsta böcker. Och sorry Sandra, men Sandviken-triologin var ingen höjdare. Med tanke på att Sandviken inte verlar vara det hetaste stället i Sverige kanske ingen jättechock?

I år hoppas jag på att hinna läsa mycket mer science fiction, är riktigt sugen på att läsa om främmande planeter, sexiga robotar och andra världar. Kanske kan bli något till februari?