måndag 11 maj 2015

Känslan av död


I Känslan av död av Elly Griffiths ska en medeltida kista öppnas för första gången sedan upptäckten inför en handfull speciellt utvalda gäster. Strax innan kistöppningen hittas dock museets intendent livlös brevid kistan, blödande från näsa och mun. Det blir kommisarie Nelson som får ta sig an fallet. Egentligen försöker han banta, men mord gör honom alltid så hungrig.

Min inre pensionär gillar småputtriga historier av det här slaget. Gillar du Morden i Midsumer och läser Allers är det här deckaren för dig. Ingen ondska ligger och ruvar i de brittiska hedlandskapen, och inte minsta skymt av hydror (tack och lov!).

Tyvärr flummar det iväg lite för mycket för min smak med praktiserande druider, förbannelser, prat om ”förfädernas hämnd” och annat fånigt. Men det är ganska trevlig läsning ändå så visst kan jag tänka mig att göra bekantskap med kommisarie Nelson igen i hans kamp mot mördare och kalorier.

Stina

söndag 10 maj 2015

Spionen som kom in från kylan av John Le Carré

Spionen som kom in från kylan är en hårdkokt deckare som utspelar sig kring andra världskriget. Den känns så där lite schabbigt kioskdeckaraktig vilket jag gillar och handlar om spionen Leamas som rekryteras för att få en tysk höjdare på fall – men för att planen ska lyckas måste fienden först tro att han har blivit utstött av sina egna och att de kanske kan få användning för honom. Men för att detta ska lyckas måste han ut i kylan......

Det är en intressant uppbyggd historia skulle jag vilja säga. En hårdkokt sak där männen är hårda och cyniska och där det är svårt att säga vad som egentligen är rätt och fel. Jag nästan sträckläste historien och jag kan säga så mycket att jag hade inte kunnat gissa hur det hela skulle sluta i alla fall.

Det känns som en klassiker man borde unna sig att läsa någon regnig vårdag när man känner för lite mer kvalitativ läsning än en vad en vanlig kioskdeckare har att erbjuda.

// Sofia