Att
breda smörgåsar är ett nöje. Ja, i alla fall enligt Mary T. Nathhorst,
författare av Värdinnans ABC som är en praktisk handbok från 1930. Den har
figurerat här i bloggen tidigare. Vill ni uppdatera er finns recensionen här.
Exakt
hur nöjsamt det är med smörgåsberedning har jag testat på den här veckan. Jag
tog fram min inre husmoder och överraskade Kalle med små underverk till
smörgåsar efter en lång arbetsdag.
Inga regler gälla,
konstaterar författarinnan. Man går till
smörgåsberedningen som till att måla en tavla, om uttrycket tillåtes, man
väntar bara på inspiration. Läser man vidare verkar det dock finnas både en
och två regler när det gäller smörgåsberedning. För det första ska man absolut
inte tillverka många smörgåsar av en och samma sort. Ingen massutfodring till beväringar, om jag får be! som Mary
uttrycker det. Nu skola vi breda
smörgåsar, av vilka bara två och tre äro lika. Nödvändigheten i detta går
Mary inte djupare in på, men jag förutsätter att Mary är en kvinna som vet vad
hon talar om så jag lyder snällt. Marys ord är min lag.
Ska
man göra räksmörgåsar ska vi inte nöja oss med några stycken räkor utan många. Danskarna
ha så god råd att de lägga ett hekto minst (tror Mary), men så generösa behöver
inte vi vara. Mary föreslår att vi lägger dem i rader med fem räkor i varje
rad, och jag föreslår att vi gör som Mary säger.
Naturligtvis
får inte heller ostskivorna eller annat pålägg överskjuta smörgåsen. Det ser
inte trevligt ut. Jag håller verkligen med, och som ni kan se på bilderna är
mina ostskivor exemplariska. Det kanske tar lite tid att få dem perfekta, men
det är SÅ värt den extra ansträngningen. Väl investerad tid, sanna mina ord.
|
Ost och rädisor. Skär några skåror i osten och ställ rädisskivor i skårorna. Det låter konstigt, men det är vackert att se de där små uppstående skivorna mot den gula osten. Håller ni inte med? |
|
Tomater
med ägg. Egentligen skulle tomaterna ha toppats med persilja och äggen med
tryffel. Jag tog istället vad jag hade hemma (som varje god husmoder skulle ha
gjort). Tomaterna toppades därför med färsk rosmarin och äggen med salt och
svartpeppar. | | | | | | | | | | | |
|
Söndagsstek.
Mary använde sig av pepparrot på ena sidan och pickles på den andra. Jag
hackade inlagd smörgåsgurka och la på var sida istället, och ringlade steksky
över köttet. Mary hade dessutom dekorerat sina smörgåsar med små strutar av
tunga och fyllda med majonäs och grönsaker. Jag skippade den delen.
|
|
I en
lägenhet tyckte Kalle och jag att smörgåsarna smaka bra på toaletten... |
|
...eller kanske i köket. |
Stina