Tre personligheter, tre viljor och en ny bok varje månad. Som upplagt för ett triangeldrama i böckernas värld.
onsdag 16 november 2011
Bokmiddag: Vindens skugga
Den 20 november hade det blivit dags för "Vindens skugga"-middag. Tillsammans med vår favorit-Johan begav vi oss till Hedbergs, Visbys bok-och musikcafé för att över en fika diskutera boken. Med tanke på att boken till stor del kretsar kring den mystiska "De bortglömda böckernas gravkammare" kändes det passande att inta fikat just på Hedbergs, och samtidigt passa på att byta till oss varsin bok från deras bokbytarhylla. Eftersom författaren till boken mesatadels låter sina karaktärer inta sina måltider på olika cafeér var det också givet att denna middag skulle utspela sig på just ett fik. Hedbergs är dessutom ett av våra favorit-tillhåll i Visby.
Som fika beställde både jag, Stina och Johan scones och te, både gott, billigt (bara 25 kr !!!) och passande för boktemat. Medan vi gluppade i oss av fikat diskuterade vi bokens för- och nackdelar, och man kan väl säga att vi enades om att de inledande kapitlen i boken lovade så mycket mer än vad boken hade att erbjuda. Den var lite av en besvikelse helt enkelt och vi fattar inte att den blivit så hyllad som den blivit.
När sconsen var uppätna och tet uppdrucket var det dags att ta en sväng till bokbytarhyllan för att hítta den rätta boken, för liksom huvudpersonen i "Vindens skugga" hade också vi bestämt osss för att adoptera en speciell bok. Efter mycket om och men valde jag boken "Historen om Sasha" av Karl Bjarnhogf medan Stina valde Tony Hillermans deckare "På fall" och Johan valde att inte delta i bokbytandet (men som icke-medlem i vår Boktiangel är han ändå ursäktad).
Efter Hedbergs drog vi (minus Johan) vidare till ett antikvariet för att botanisera lite också bland dessa böcker. Vi hade tänkt roa oss med att välja en hylla, ett hyllpan och ett nummer för att välja ut vilken bok vi skulle köpa där (i alla fall om den inte var för dyr), men då antikvariatet tyvärr var stängt blev det att dra till biblioteket istället.
Min slumpvis valda bok blev "Familjen Mauprat" från 1837 av George Sands. Man kan säga att den är som en slags variation på den klassiska historien om Skönheten och Odjuret. Det roliga med boken är att den är skriven under pseudonym av en kvinnlig författare (född 1804) som verkade ganska radikal av sig med en tidens mått. Aurore Dudevant hette hon och var en fransk författare och feminist. Hon gifte sig 1822 och fick 2 barn, men lämnade 1935 maken, tog med sig barnen och begav sig till Paris för att satsa på sitt författarskap. Hon bar dessutom manskläder och hade flera förhållanden, med bland annat Frédéric Chopin vilket också var ett av hennes längsta förhållande. Hennes tidiga författarskap var mycket radikalt och feministiskt, och förespråkar sexuell frigjordhet för kvinnor, där känslan och erotiken ska styra och legitimera handlingen och samhällsordningen. Vid sin död var hon en av de mest beryktade författarna, och en förebild för kvinnor inom konsten och politiken.
Kort sagt känns det som en mycket intressant författare att förhoppningsvis stifta närmare bekantskap med, är dock osäker på hur många av hennes romaner som översatts till svenska.
Eftersom jag inte kommer ihåg vilken bok Stina hittade på biblioteket överlåter jag åt henne att ge en lite närmare redogörelse för den.
Ja det var det om den middagen och sedan dess har vi hunnit med ytterligare en, nämligen en mycket spännande bokmiddag i fantasyns tecken. Mer om det så fort jag gått igenom bilderna.
Tjing, tjing så länge!
söndag 13 november 2011
Phantom Valley
Har under de mörka och kusliga (nåja) höstkvällarna roat mig med att nostalgiläsa ungdomsrysarserien "Phantom Valley" - en underbar bröllopspresent från mina två tärnor. Kommer ihåg att både jag och Stina fullkomligt älskade serien, vilket kanske inte är så konstigt då vi i den åldern var väldigt fascinerade av allt som hade med det övernaturliga att göra: hemliga klubbar, voodoo, spökerier och andra hemskheter. En besatthet vi faktiskt ännu inte helt har kommit över. Jag menar, titta bara på Stina och hennes fascination för dödskallar, benknotor och annat icky.
I alla fall så utspelar sig samtliga böcker på internatskolan Chilleen Academy, en skola där man får möta olika elever som alla är med om hemska och övernaturliga upplevelser.
Här kommer en samlad recension av de 6 böcker jag fick (tror att serien bestod av 9 böcker).
Del två i serien: Mörkrets Ande
I denna bok är det en nykomling som har huvudrollen, nämligen den blinda Jason McCormic och hans hund Erroll. Efter ett besök i Shadow Village, en övergiven indianby, börjar det ena otäcka efter det andra att hända - och till slut börjar Jason undra om han väckt något till liv som nu är ute efter honom.
Det som är bäst med boken är tyvärr inte den smygande fasan, som av någon konstig anledning inte vill infinna sig.... Istället är det greppet med att låta en blind pojke vara huvudperson och att författarinnan faktiskt tagit sig tid att skildra hans vardag på ett realistiskt sätt (ja förutom då de onda andarna...). Ett plus också för att författaren faktiskt försöker bygga upp en spänning och en konflikt, även om det bara fungerar sådär.
Del tre: Vildkattens vrål
Tamara vill vara den som tar det fotografi som ska pryda framsidan på skolans årstidning - men när hon ska framkalla sin filmrulle upptäcker hon något mystiskt. Istället för det motiv hon tog, på en ung indianman, är det en puma hon har fångat på bild. Det är dessutom bara början på pumans uppdykande i henns liv och snart börjar hon undra om den har någon särskild avsikt med att följa efter henne.
En helt ok bok i serien, men knappast mer än så. Den blir aldrig vare sig särskilt läskig eller särskilt spännande.
Del fyra: På andra sidan spegeln
Det här var en av mina favoritböcker i serien när jag läste den för första gången i 12-13-årsåldern. Det är kanske inte så konstigt då denna bok har ett tvillingpar i huvudrollen, nämligen Stacy och Tracy (man kan ju fråga sig vad deras föräldrar tänkte....). När den ordentliga Stacy blir kidnappad genom en spegel vet inte Tracy vad hon ska ta sig till - men hon måste göra allt för att få tillbaka sin syster utan att någon förstår att hon är försvunnen.
Mer spännande än de flesta i serien, men inte heller denna är en höjdare i Sweet Valley-klass. Det roligaste är nästan att de påminner så mycket om Jessica och Elisabeth från förut nämnda serie, där Tracy är den slarviga Jessica och Stacey den ordentliga Elisabeth. Jag gillar även moralkakorna som finns inbäddade i boken, om hur man ska ta ansvar för sitt skolarbete och att lära kan vara roligt!
Del fem: I häxans våld
Den här gången är det ballerinan Mikki som har huvudrollen. Hon tror att hon med hjälp av den rara gamla damen ska hämnas på sin jobbiga rumskompis, när hon i själva verket bara luras att hjälpa damen till evig ungdom.
Det mest störande inslaget är hur hennes rumskompis, och f.d bästa vän, bara stuntar i hur Mikki försökt lägga en förbannelse över henne och så gärna hjälper till med allt Mikki ber henne om. Ologiskt! Annars var det här en rolig story, men absolut inte i tvillingklass!
Del åtta: Det huvudlösa spöket
Men hallå, den här boken förtjänar nästan inte en plats i serien!!! Snacka om en antiklimaxbok utan såväl spänning som logik. Det enda roliga i boken är "Skymningsklubben", som intresserar sig för alla övernaturligheter som händer på internatet. Det är Jenna som har huvudrollen och hon vill desperat ha en plats i klubben, inte för att hon är speciellt intresserad av övernaturligheter, utan för att det är en förening för de populäraste eleverna på skolan. Tillsammans med ett gäng andra elever har hon blivit utvald att få göra inträdesprov för medlemskap i klubben, och hon har oturen att få det svåraste och läskigaste uppdraget - att hämta en bit kattguld från Joe Bendigos stuga. Legenden säger att han fortfarande vaktar sin "skatt" och att han kommer att förfölja och döda den som tar av den.
Temat är väl visserligen ganska kul, med den desperata loosern som absolut vill tillhöra innegänget. Ganska tragiskt visserligen, men inte desto mindre underhållande. På tal om det får jag nästan lust att själv bilda en "Skymningsklubb" och utsätta mina medmänniskor för taskiga inträdesprov. Är ni på, he he?
Del nio: Björngudens förbannelse
Michael är dum nog att uttala en förbannelse vilken resulterar i att alla djur i hans närhet vill skada honom. Om han inte lyckas bryta förbannelsen kommer han att dö.
Det här är en av de roligaste böckerna i serien, inte för att den är särskilt läskig utan för att det är rätt underhållande när allt ifrån bin och ekkorrar till pumor och hästar vill ha ihjäl den olycksdrabbade Michael.
Sammantaget kan man väl säga att författarinnan till böckerna nog hade tjänat på att inte presentera nya elever i varje bok, som sedan aldrig nämns mer. Om hon byggt upp sin värld lite mer i Sweet Valley-anda, med ett gäng elever som återkommer i bok efter bok men har mindre eller större roller i dessa hade man nog haft mer utbyte av böckerna och då kanske serien utkommit i fler deler än de ynka nio som nu finns.
Finn ett fel
Visst måste man gilla Maria Ernestams författarporträtt från Busters öron. Hon är snygg, uppsminkad, klädd i en underbart vacker rosmönstrad klänning och håller en stor slaktarkniv (!) i ena handen.
Var ni inte sugna på att läsa boken innan så blev ni det väl nu, inte sant? Sofia hade tur och hittade den för en ynka femma på Kupan, ett mycket bra köp. Jag har läst mer än hälften av den och kan lova att den håller för hypen.
Stina
Etiketter:
bokprat,
creepy,
Maria Ernestam,
månadens tema,
Stina
Detektivarbete med ledtrådar från 50-tal
Har under en tid försökt att tyda en kryptisk lista som står nedklottrad i pärmen av en Fickjournalen från 24 februari 1950. Jag antar att det är en viss fröken Maj-Britt Nilsson som använt sin tidning som anteckningsbok. Det är i alla fall hennes namn som står antecknat på framsidan. Från början förstod jag inte mycket av de skrivna orden då de verkade något obegripliga. ”Nig och kuta runt” är till exempel inget man hör talas om varje dag, men nu tror jag att jag har förstått det hela.
Min tolkning är att Maj-Britt planerar en fest och att det är låtlistan till denna som står uppradad på pärmens insida. Från början hade hon nog tänkt sig tio låtar, men så kom hon bara på sju stycken, och vilka låtar det är! Feel free to copy Ms Nilssons partymusik till nästa hemmafest, jag garanterar att det blir succé. Ni får dock hålla godo med fem av dem för det är bara så många jag lyckats uttyda, men kanske kan ni knäcka de sista två och på så sätt komma över det kompletta 1950-talssoundtracket.
Här kommer de i alla fall, Maj-Britts favoriter. Dags att förnya era spotifylistor tjejer!
1) Någonting med fest på slutet, men vad? Onkelfest? Nje, kan någon tyda början bättre än mig?
2) Harry Limes Theme. Måste vara musiken från Orson Welles ”The Third Man” – ”The Harry Lime Theme”.
3) Det är så kallt i kväll. Antagligen svensköversättningen av ”Baby it´s cold outside” av Frank Loesser. Den spelades in av ett antal olika artister 1949, bland annat av Ella Fitzgerald och Louis Jordan 1949.
4) Den flickan skall bära mitt efternamn. Från musikalen ”Annie Get Your Gun” (1950), hette i originalversionen ”The Girl That I Marry”. Den svenska varianten har bland annat sjungits av Sven Olof Sandberg och kan hittas på albumet ”Melodier som bedåra” från 1949. Ett litet smakprov av den kan hittas här.
5) Someone like you. Kan det vara Doris Day´s låt med samma namn från musikalen ”My Dream is Yours” (1949)?
6) Kan inte tyda. Nån som vill komma med en kvalificerad gissning?
7) Nig och kuta runt. Det är en svensk folkmelodi skriven av Ulf Peder Olrog. Sången förekommer i filmen ”Ung och kär” från 1950. Även denna låt finns på albumet ”Melodier som bedåra” från 1949, så vi kanske kan anta att denna ingår i Maj-Britts skivsamling. Blir ni sugna finns den att köpa på Ginza för 49 kr.
Stina
Etiketter:
Fickjournalen,
musik,
Stina,
tidningar,
Tips
Björn Ranelid Boktipsar
Bilden hittar ni Här!
Ja, det passar ju bra det här när allas vår favorit Ranelid återigen är i ropet. Denna gång ska han vara med i 2012 års Melodifestival, och blygsam som han ju är beskriver han händelsen som den största sensationen i Melodifestivalens historia. Låten han deltar med heter "Mirakel" och han har själv både varit med och skrivit bidraget och ska framföra det.
Det kan ju bli riktigt spännande det här. Erkänn att ni ser fram emot att få höra honom ta ton. I know I want to hear it! Och kom ihåg att ringa in och rösta på honom!
Vill ni läsa mer om detta kan ni göra det
Här
Men för att återgå till de utlovade boktipsen (i Vi nr 12/2009):
Sasjenka av Simon Montefiore. Boken utspelar sig i Tsartidens Ryssland och handlar om en 18-årig flicka av adlig börd. Hon läser vid Smolnys Läroverk för Ädla unga damer och en dag på väg genom skolans grindar grips hon av tsarens polis. Det visar sig att hon bedrivit samröre med de kretsar som vill störta tsarväldet. Detta blir början på hennes karriär som revolutionär.
Vår tids rädsla för allvar av Roy Andersson, som enligt Ranelid följer blodbanorna i aortan till vår civilistaion. Andersson åderlåter, återigen enligt Ranelid, människan på enfald och brist på mod när alla värden står på spel.
Du och din Jante av Maria Appelqvist och Bo Pedersen. Ranelid beskriver boken så här: "I Sverige råder en allmänt spridd sjukdom som även små barn drabbas av. De får den intravenöst och inga mediciner eller vaccin kan ge bot och läkedom. Jante är mera kung än Carl XVI Gustaf i detta rike".
Blir ni inte läsexsugna nu så säg?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)