fredag 6 november 2015

Omläsningsbokmiddagen

Bokmiddag med höstmys-stämning!
Som sagt så blev det två bokmiddagar på raken då omläsnings-middagen, vars tema ligger så långt tillbaka som juni 2013, genomfördes dagen efter att vi hade den ganska misslyckade Cirkeln-middagen. Deltagare i denna middag var samma som förra, men tyvärr blev det ingen  bild på lille Freddie denna gång. Bjussar därför på en gammal favorit.

Lille Freddie in action
Nu såg vi till att genomföra bokmiddagen helt rätt.

Pyjamas – check!
Hyra Cirkeln – check!
Te och snacks – check!
Prat om boken – check!

Stinas egengjorsa mördegssnittar. Mums!

Te-mys!

Pyjamas på! Ronja hade också, men kräktes ner pyjamasen ännu en gång.....

Jag i min andra pyjamasoutfit för kvällen... Gissa vad som hände med en första.... (Kräks....)

Som synes på bilden ovan så hade Stina fixat ett riktigt tekalas med hemgjorda mördegssnittar, te och cider. Mycket trevligt!

Vi enades om att det var ett trevligt sommartema och att böckerna var lätta att ta sig igenom, men att vi ändå inte riktigt förstår hypen. Stina påpekade dessutom att författaren kanske snott lite väl mycket idéer från Buffy....

Om våra omläsningsböcker blev inte jättemycket sagt, men som ni kommer ihåg blev ju Stina dumpad efter andra dejten..... Så boken blev aldrig utläst. Själv hade jag lite förträngt vilka böcker, eller snarare författare, som fått en andra chans. Men efter att tänkt efter blev det nog Le Clezio och Jelinek som fick en andra chans. Dock skulle jag inte vilja säga att den andra chansen gav mig mersmak.....

Och filmen då? Nja, vi enades om att den var ganska seg, alldeles för lång och att skådespelarinsatserna från de vuxna skådespelarna generellt sett var pinsamt dålig. Med andra ord var vi ändå ganska nöjda med att vi aldrig kom iväg för att se den på bio.

Nästa bokmiddag kommer förhoppningsvis att genomföras under november månad och denna gång planerar vi att ha en bokmiddag för en bok som lästes i år, närmare bestämt Stinas  Ta mig tillbaka-tema från april i år.

// Sofia

onsdag 4 november 2015

Cirkeln-bokmiddagen - en hyllning till vår lille Freddie

Freddie - den allra bästa killen!
I slutet av oktober tog vi äntligen tag i anordnandet av en bokmiddag - nämligen Cirkeln som lästes i april 2014. One down, 21 more to go, he he.... Jo, man kan konstatera att vi ligger aningen efter...

Egentligen hade vi tänkt att gå och se Cirkeln på bio och ha det som bokmiddag, men då den visades på så dåliga tider i Visby fick bokmiddagen skjutas upp tills filmen hade släppts på dvd. Cirkeln-middagen hade vi nämligen tänkt att genomföra som ett klassiskt pyjamasparty med film, snacks, kanske något glas vin och en kopp värmande te iklädda våra finaste pyjamasar. Självklart var killar bannysta så deltagarna blev Stina, jag och Ronja – hennes allra första bokmiddag!






Jag var också med på bokmiddagen. Promise - ni skymtar mig bakom Ronja ;-)
Stine med mini-me



Tyvärr spårade det hela ut en aning då det på grund av dålig logistik missades att ses på Cirkeln samt att alla deltagare inte ens hade på sig pyjamas. Ronja hade spytt ner sin så hon hade i alla fall en ursäkt, men själv kom jag mig aldrig för att byta om. Och böckerna missade vi visst att prata om också – ops! Och tet? Vart tog det vägen?

Istället blev det en kväll som spenderades i soffan framför ”Så mycket bättre”, lite random lyssnande på youtube och en hel del skitsnack. Mysigt visst, men kanske inte direkt en bokmiddag av världsklass........

Tur då att vi hade kvar Gör-om-gör-rätt-bokmiddagen att genomföra, för dagen efter såg vi till att ha Cirkeln-middagen som det var tänkt. Stay tuned för den spännande fortsättningen!

Freddie joinade in under middagen vilket var mycket trevligt! Kvällens höjdpunkt! Om det är någon man som passar in på ett pyjamasparty är det lille Freddie. Så här i efterhand är jag glad att det blev lite Freddie-gos under kvällen för helt plötsligt började Stina märka att lillpojken var trött och andades tungt och efter ett besök hos veterinären fick lillgrabben somna in.....

Vi saknar honom allihopa, men mest hans mamma så klart!

// Sofia

tisdag 3 november 2015

Änglamarken

Ibland är det underbart att ha två små barn här hemma. Ibland not so much. Som idag. Nu sover båda två och jag känner att jag behöver påminnas om att himlajorden trots allt finns ;-).

He he, nej riktigt så jobbigt har det inte varit. Men Lisa Nilsson gjorde en riktigt fin tolkning av Änglamarken tycker jag. Så bra att Cirkeln-bokmiddagen aldrig riktigt tog fart. Men mer om det i ett kommande inlägg.....


söndag 1 november 2015

Att lära av sina misstag. Och inte.


Det är tyvärr inte min starka sida att leverera månadens tema i tid har det visat sig, och den här månaden är inget undantag. Oktober är precis slut och här kommer en mer än lovligt sen presentation av månadens böcker. Jag skulle lova bättring till kommande år, men det klingar falskt även i mina egna öron, so lets not pretend.

Nu är det ju så att även juli efter viss förvirring blev mitt månadstema. Därför blir det två kompletterande böcker i ett kombinerat juli/oktober-tema.

Månadens bok i juli är Lena Dunhams Not that kind of girl. En ung kvinna berättar vad hon ”lärt av livet”. Dunham är som ni säkert redan vet skaparen av tv-serien Girls och har kommit att bli en något omdebatterad feministikon. Vare sig vi lär oss något eller inte så kommer vi garanterat inte att ha tråkigt i Dunhams sällskap.

Det är såklart bra att lära av sina misstag, men vissa tycks helt enkelt dömda att upprepas. Man vet av erfarenhet vad man borde göra men gör helt tvärtom. Det ligger en slags frihet i det tänker jag. Att veta vad man borde göra men ge blanka fan i bättre vetande. En del misstag är värda att upprepa och ingen beskriver det bättre än Lena Andersson.

Låt oss därför skita i sunt förnuft och gå på känsla, ända in i kaklet. För Ester är på nytt månadens huvudperson, och Ester gör ingenting halvdant. Det är allt eller inget. Vinna eller försvinna. Säga vad man vill men man måste ändå beundra hennes ihärdighet. Utan personlig ansvar är månadens bok i oktober.

Månadens bok juli - Not that kind of girl. En ung kvinna berättar vad hon ”lärt av livet”, Lena Dunham 2014.

Månadens bok oktober – Utan personligt ansvar, Lena Andersson 2014.

Stina

Högläsaren av Bernard Schlink

Högläsaren lånades i samband med min sommarsemester i år, och jag måste säga att sommarläsningen bjöd på både tiopoängare och även en del riktigt tråkiga böcker. Denna hör dock till den förstnämnda kategorin och är en bok jag velat läsa ända sedan den filmatiserats med Kate Winslett, som jag har för mig faktiskt fick en Oscar för rollen. Jag har dock inte sett filmen ännu, utan ville läsa boken först.

Något som överraskade mig i läsningen var att kärlekshistorien var med en så pass ung kille, nog måste han ha gjorts äldre i filmen? I högläsaren är den unge huvudkaraktären nämligen inte mer än 15 år gammal medan kvinnan han inleder en relation med är 36. Titeln kommer sig av att han under deras förhållande tar för vana att läsa högt för henne. Ganska tidigt märker han dock att något i deras förhållande känns fel och helt plötsligt en dag är hon borta och har flyttat utan att berätta vart.

Långt senare ska han komma att komma i kontakt med henne igen och det är då han börjar förstå den hemlighet hon har burit på. Jag måste medge att jag inte helt och håller köpte kärlekshistorien, men karaktärerna är bra uppbyggda. De känns trovärdiga och är inte schablonartat beskrivna utan har både goda och onda sidor. Det är dessutom ett intressant ämne om skuld, om vad som driver människor att göra ondskefulla handlingar och om hur väl vi egentligen känner våra medmänniskor.


// Sofia

Månadstema november: Svetlana Aleksijevitj vs Alexander Solsjenitsyn


Från: http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/17621176/800/normal/99a7e72d8b811/aleksi_portr%C3%A4tt.jpg
Så har det blivit dags för mitt sista tema för året och det känns ganska passande med att det blir 2015 års nobelpristagare i litteratur som får den äran att avsluta, nämligen den vitryska Svetlana Aleksijevitj som fick nobelpriset med motiveringen: "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid"

Från: http://www.texemarrs.com/images/solzhenitsyn_2000.jpg

Då det inte finns någon mer vitrysk författare som vunnit priset kommer hon att möta ryssen Alexander Solsjenitsyn. Han i sin tur blev tilldelad priset ”för den etiska kraft varmed han fullföljt den ryska litteraturens omistliga traditioner”

Det är bara att konstatera att det blir ett ganska tungt månadstema där Aleksijevitj ägnat sitt författarskap åt så kallade dokumentärromaner där samtal med många olika människor ger vanliga människor en röst. Det är första delen i hennes svit dokumentärromaner för "Utopins röster – Historien om den röda människan" som vi kommer att läsa: Kriget har inget kvinnligt ansikte. I boken berättar kvinnor om sin tid i Röda armen under andra världskriget. I övriga delar av verket får barnen, soldater och soldatmödrar komma till tals i De sista vittnena och Zinkpojkar.

Vidare ska vi ta oss ann Solsjenitsyns Den första kretsen. Romanen handlar om fångarna i fånglägret Marfino där många av fångarna är tekniker eller akademiker och har mer drägliga förhållanden än i andra fångläger. Fångarna arbetar på olika tekniska projekt för att hjälpa statens säkerhetstjänst och titeln anspelar på  helvetets första krets (i Dantes Den gudomliga komedin) där grekiska filosofer lever i relativ frihet i helvetet.

Ja, det blir ingen lättsam novembermånad som ni ser....

// Sofia