tisdag 3 maj 2011

En tvilling kommer sällan ensam

I detta fall gäller det fyndandet av tvillingböcker på katthemmets loppis, en gammal goding och så en senare del i serien.

Vi börjar med Tvillingarna 27. Busungarna, som är en riktigt välskriven tvillingbok med underhållande handling. Jessica har till sin stora besvikelse fått uppdraget att bli den stackare som kommer att bli bombarderad med vattenballonger när 6.orna ska ordna marknad för att dra in pengar till klasskassan. För att komma ur knipan snor hon Elisabeths plats som barnvakt och ser det både som ett sätt att slippa vattenballongerna och som ett lätt sätt att tjäna 70 dollar. Naturligtvis blir det inte så lätt som hon tror då ungarna hon ska passa visar sig vara riktiga små monster. Det blir återigen Elisaneth som får rycka in och rädda sin syster ur knipan.

Dena ndra boken är den 72:a i ordningen och heter Lyckträffen. Den är inget jag tidigare läst och den visade sig faktiskt vara en helt ok bok, i alla fall för att vara av lite senare årgång. Ingen beter sig allt för fånigt och handlingen går att acceptera. Jessica har i denna tvillingbok börjat tröttna på sin pojkvän Aaron och när de gör slut precis innan en stor fest ser hon ingen annan lösning än att sätta in en pojkvänsannons i skolans tidning. Trenden sprider sig som en löpeld och snart har varenda elev antingen satt in en annons eller svarat på en. Men när det väl blir dags att träffa sin mystiske brevvän inser en hel del av eleverna att de kanske i verkligheten inte har så mycket gemensamt. En lite småkul tvillingbok alltså, men inget måste.

måndag 2 maj 2011

På repeat just nu

Och nu, låten som går på repeat på min MP3 just nu. Varför? Som Stina brukar säga, varför inte!

Syndaflodens år

Efter aprils apokalyptiska bokmiddag kändes det ganska naturligt att ge sig i kast med Margaret Atwoods "Syndaflodens år", vilken är en fortsättning på hennes "Oryx och Krake" som utspelar sig efter att mänskligheten i princip gått under. Men "Syndaflodens år" fortsätter inte där "Oryx och Krake" slutade, utan ger istället en bild av samhället innan apokalypsen. En värld som befolkas av allt ifrån merhårfår (som odlas fram för att förse fåfänga människor med löshår), fanatiska grupper som "Guds trädgårdsmästare" och andra människor och djur som är lyckliga/olyckliga nog att vara vid liv när den torra syndafloden kommer smygande.

"Oryx och Krake" var ju långt ifrån en Atwoodfavorit hos mig, och inte heller denna fortsättning faller mig i smaken. Det känns mer som en roman att ta sig igenom för sakens skull än för att jag läste den för att jag tyckte att den var värd att läsa.

För visst är det ett aktuellt och uppmärksammat ämne Atwood belyser (och ett ämne det känns att hon verkligen brinner för) med fokus på miljöförstöring, människans skövling av naturen och utrotande av arter av både djur och växter och inte minst de ständiga framstegen som görs inom genforskning - men trots detta är det en historia som inte riktigt orkar engagera.

Sommartider, bröllopstider

Först vill jag be om ursäkt för ett något försenat månadstema, men jag hoppas att ni har överseende. Och den som väntar på något gott ni vet... Jag hoppas i alla fall att det ska smaka, för själv har jag inte läst någon av månadens böcker. Jag tror och hoppas dock att det ska vara en trevlig blandning, med något som passar alla.

Precis som förra året har jag valt ut ett antal böcker som förhoppningsvis ska få oss att hitta den rätta sommarkänslan nu när maj äntligen är här. Eftersom det är mitt sista månadstema innan Sofia gifter sig i juli har jag också försökt att blanda in lite bröllop och äktenskapliga relationer i smeten som ett homage till min favoritsyster :)

Månadens bok: Bonjour tristesse (Ett moln på min himmel) – Francoise Sagan, 1954.

Bröllopsgästen (The Member of the Wedding) – Carson McCullers, 1946.
De små hästarna i Tarquinia, Marguerite Duras, 1953.
Summer Crossing, Truman Capote, 1943, men utgiven först 2005.
Djupandning (Breathing lessons), Anne Tyler, 1988.

I Månadens bok Bonjour Tristesse är det dock inte äktenskapets helgd som står i centrum, snarare tvärtom. Den 17-åriga Cécile njuter av sin semester i södra Frankrike och låter sig förföras av solen, havet och den första kärleken. Men när hennes far plötsligt bestämmer sig för att gifta om sig med den senaste i raden av älskarinnor får hennes sorglösa liv ett abrupt slut. Hon måste till varje pris sätta stopp för bröllopet. Den skrevs av en endast 19 år gammal Sagan och blev ganska skandalomsusad när den kom 1954.

I Bröllopsgästen är det precis som titeln antyder ett bröllop som står i centrum av handlingen, när 12-åriga Frankie fantiserar om och längtar efter sin äldre brors bröllop.

I De små hästarna i Tarquinia av Marguerite Duras får vi ta del av de mindre vackra delarna av ett äktenskap, när två par reser på semester ihop till ett tryckande varmt Tarquinia. Följ med fyra illusionslösa individer på en semester där inte ens ett glas iskall Campari kan råda bot på ledan.

Truman Capotes första roman Summer crossing utspelar sig i New York city där vi får följa den rika, priviligerade Grady under sin första sommar i frihet. I sommarsolens hetta får hon smak för en hel del otrevligheter som sprit, marijana och olämpliga unga män. Boken var försvunnen i ca 50 år och blev utgiven först 2005.

Djupandning
utspelar sig under en het sommardag när Ira och och Maggie, gifta sedan 28 år tillbaka, är på väg till en begravning. Det blir en resa längs Memory lane, en resa full av minnen. Den vann Pulitzerpriset 1989, så vi får hoppas att den lever upp till hypen.

Stina

söndag 1 maj 2011

Never let me go

Lite kul att även "Never let me go", liksom "Kafka på stranden" både är boktitel och titeln på en sång som är viktig för handlingen i romanen. Något du tänkte på när du valde tema, Sandra?
Här kommer den i alla fall, med den fiktiva sångerskan Judy Bridgewater:



Och jag säger det igen, läs den!

Såg filmen tillsammans med Sebbe häromdagen, och även om den var handlingen i boken oväntat trogen så funkade den inte alls lika bra i filmformat. Stämningen som fanns i boken ville aldrig riktigt infinna sig på samma otäcka sätt som i boken.