torsdag 2 juli 2015

Denna Dagen ett liv, del ett.

Sofia, du hade rätt. Februari var mitt tema, jag räknade fel. Så här kommer februari månadstema, fem månader försenat. Temat kom till och ska ses som ett systertema till junitemat. Temat kom till under en tid så jag fortfarande kallade Umeå för hem. En för mig ny stad, då jag flyttade dit i slutet av augusti. Som alltid när en vistas längre tid på en ny plats finns det massor att upptäcka, saker och platser som ortsborna oftast upptäckt för länge sedan. Vare sig det handlar om att det värsta vädret inte är när det snöar utan det nästintill konstanta regnandet. Eller de fantastiska butikerna som finns i Saga-gallerian, bland annat en seriebutik och en hel butik tillägnad brädspel.
Hur som helst fick det mig att tänka på hur vi använder oss av staden, av vår omgivning. Hur ser en dag ut, vilka platser vistas vi på och hur använder vi dem? Så som komplement till månadens bok tänkte jag att, om vi orkar kan skriva ett inlägg om just det.

Månadens bok: Under Vulkanen av Malcom Lowery.
Under vulkanen tillhör en av mina favoritböcker, Den utkom 1947 Lowery arbetade på den under tio år, nästan alltid i dimma av galenskap och alkohol,så på sätt och vis speglar dikten verkligheten. Berättelsen i Quauhnahuac en småstad i Mexico under de dödas dag 2/11-1938. Huvudpersonen är den tragiske alkoholisten Geoffrey Firmin och under en dag får vi följa honom på en vandring genom staden, en vandring kantad av alkohol och galenskap, men även av frälsning och undergång.

Under Vulkanen har även blivit film, regisserad av John Houston och filmad 1984. Hittade den på youtube. dålig bildkvalité och allt. Men jag ska inte klaga, hade det inte varit för youtube hade vi kanske inte fått tag på den alls.



Då det inte förekommer särskilt mycket mat i boken, nästan bara alkoholhaltiga drycker, ser jag fram emot att läsa om er tillhörande bokmiddag.

Vackrare omslag får en leta efter.



Denna dagen ett liv, del två.

Först och fräst måste jag be om ursäkt. Misstänker nämligen att min ovana att antagligen vara sen eller låta bli att lägga upp teman är orsaken till förvirringen. Förhoppningsvis blir jag punktligare i framtiden, förhoppningsvis.
Så, till Juni månadstema som av olika orsaker är två veckor försent. Varför skriver jag två veckor? Jo för att det är sällan en kan matcha månad och tema så perfekt som i juni. Tyvärr blir det nog inte värdens roligaste läsning, vilket jag förvarnade om i bibliotekarieinlägget, men vad gör bristen på underhållningsvärde när det ser snyggt ut?

Månadens bok.
Temat för Juni är: Ulysses av James Joyce. Ett verk som verkligen satt sina spår i litterära och kulturella kretsar. Trots att den är nästan hundra år gammal lockar berättelsen fortfarande turister att vandra i dess fotspår i Dublin, Både berättelsen och formatet är välkänt, Ulysses kallas för den första modernistiska novellen och handlingen utspelar sig under en enda dag och slutet består av en femtio sidor lång monolog. Svår att läsa och svår att beskriva, så som en modernistisk berättelse ska vara. en varför ska vi ödsla tid på en bok till och med en snobb som jag drar mig för att läsa?
Jo för det datum den utspelar sig såklart.
Hela berättelsen utspelar sig nämligen 16:e Juni! Är jag inte klurig så säg?




Månadens komplettering
Men vi är inte färdiga där. Som komplement till berättelsen, och kanske även för djupare förståelse, tänkte jag att vi skulle läsa Dag ut och dag in med en dag i Dublin av Erik Andersson. Andersson blev uppmärksammad för sin nyöversättning av Ulysses, en översättning som sägs vara den mest korrekta av en oöversättlig berättelse. Dag ut och dag in...bygger på anteckningarna Andersson förde under arbetet med översättningen och ger en inblick i översättningsprocessen och vilka utmaningar en översättningar en översättare måste tampas med. Av den anledningen är det en bra idé att försöka få tag på Anderssons översättning av Odysseus, men det är absolut inget krav.


 

söndag 28 juni 2015

Någon i din säng av Andreas Roman

Jag har tidigare läst Romans ”Mörkrädd” som jag tyckte var en riktigt bra rysarberättelse som utan att bli fånig eller säga för mycket berättade om en ung man som sedan barndomen varit mörkrädd och tycker att något lurar på honom där i mörkret. Jag hade hoppats på att även denna roman skulle byggas upp långsamt och bli så där lite härligt småläskig. Tyvärr var den något av en besvikelse, särskilt efter att Stina hypat in den; se detta inlägg.

För det här känns inte som en skräckberättelse då den helt saknar de skrämsel-elementen som behövs. Snarare känns det kanske mer som en thriller? Liksom i den förra boken är det en person med problem som står i centrum. I denna är det den framgångsrika författaren Sofia som är ensam utan någon egentlig kompis att umgås med, förutom hennes låtsaskamrat då som har osmakligheten att bli lite väl verklig. Han verkar ha bestämt sig för att flytta in och mystiska saker börjar hända i lägenheten som att radion slås på av sig självt och samma låt hela tiden spelas, att ytterdörren står olåst och av att hon hittar nedklottrade papper som hon inte har något minne av att ha skrivit ut.

Nu kanske detta låter lite småläskigt, men det är det tyvärr inte. Det hela känns mest lite småfånigt vilket kan ha att göra med att Roman i denna roman berättar alldeles för mycket. Som vi alla vet är det ju monstren man inte ser som är de läskigaste.

Dessutom känns vänskapen med den pensionerade grannen något osannolik och för gulli-gullig för min smak. Lite roligt är dock återkopplingen till den tidigare romen ”Mörkrädd”, då det visar sig att Sofia och huvudpersonen i den förra varit barndomskompisar.


// Sofia 

Månadstema-förvirring

Det har ju varit en viss förvirrning om vem som haft månadens tema vissa månader (läs: jag har en tendens att sno Stinas teman. Nu senast i mars i år... Sorry Stina!) och därför tyckte jag det var på tiden att vi fick ner det skriftligt vem som har tema vilken månad. Har därför lagt in en lista på vem som har vilken månad i överst i vänsterspalten i bloggen. Har jag fått fel ordning på vem som har vilken månad frå ni hojta, men det känns som att jag fått det hela rätt?! Om inte annat ber jag om ursäkt för att ha snott någons juli-tema.

// Sofia

Månadens tema juli: Nellys Sachs vs Verner von Heidenstam

Under julis månadstema blir det två svenska nobelpristagare som får fajtas, nämligen Nelly Sachs mot Verner von Heidenstam. Precis som jag gjorde under förra årets sommartema för nobelpristagare blir det två poeter som får mötas, det känns lagom sommarslappt känner jag.

Bild från: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Nelly_Sachs_1910.jpg/220px-Nelly_Sachs_1910.jpg




Nu är ju egentligen Sachs tysk, född 1891 i Berlin, men hon flydde till Sverige från Hitlers judeförföljelser tillsammans med sin mor, blev svensk medborgare år 1952 och dog i Stockholm 1970, 78 år gammal.  Nobelpriset fick hon år 1966 med motiveringen: "för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde". Skrivandet skedde mest under nattetid för att inte störa modern som hon delade lägenhet med samt under de perioder hon togs in på Beckomberga sjukhus. Det var under tiden på mentalsjukhuset som några av hennes viktigaste verk tillkom.

Hennes poesi handlar om det judiska folkets olyckor, vilket även månadens bok kommer att handla om; hennes ”I dödens boningar”. 56 år gammal debuterade hon som poet med detta verk som sägs innehålla en radikalt annorlunda poesi. Uppdatering: Då boken ej finns att låna på Almedalsnbiblioteket kan man välja mellan att även läsa hennes "Glödande gåtor".



Bild från: http://www.stockholmskallan.se/PostFiles/SMF/SSMC002624S.jpg
Verner von Heidenstam i sin tur föddes 1859 i Örebro län och dog 1940, 80 år gammal i Övralid i Östergötland. Det är hans debutverk, ”Vallfart och vandringsår” som vi kommer att läsa under juli månad. Den avvek från den rådande svenska diktningen med realism och naturalism och fokuserade istället på romantik, individualism och sensualism.

Heidenstam var adelsman, ledamot av Svenska akademien 1912-1940 och tilldelades nobelpriset i litteratur 1916 med motiveringen: ”såsom ett erkännande av hans betydelse som målsmannen för ett nytt skede i vår vitterhet”.

Hoppas ni tycker det låter som ett passande sommartema!

// Sofia