Historier som väcker obehag verkar vara något av en Falklandsk specialité. Nu har jag visserligen bara läst två av hennes romaner, men de lämnade båda något av en besk eftersmak i munnen. Sfinx är en formfulländad studie i avund och besatthet. Tematiken är inte helt olik den från hennes tidigare roman Själens begär där Ernst utvecklar en allt mer sjuklig besatthet av sin kusin Cora. Det är en otrevlig och påträngande historia där besattheten antar allt otäckare former. Inte heller i denna roman drar sig Falkenland för att skildra det sjaskiga och fula hos människan. Med poetens skarpa blick skildrar hon avund i dess absolut lägsta form, en avund rå och köttig som slaktavfall.
I detta fall
I breven till Claire får vi ta del av hennes tankar och blicka in i ett psyke som balanserar oroväckande nära vansinnets gräns. För det står ganska snart klart att det inte är en helt frisk människa man har att göra med här. Vansinnet sprider sig allteftersom avundet tillåts att uppta en allt större del av hennes vardag. Fasaden rämnar så sakteliga och livet hon byggt upp åt sig rasar alltmer samman. Inte ens Ma kan ge henne viljestyrka nog att stoppa den nedåtgående spiralen. Ma, som tidigare varit hennes allt, hennes chans att bli lycklig. Allt som betyder något nu är Felix och Claire.
Falkenlands språk är vackert och rått på samma gång. Jag värjer mig mot det bitvis men fascineras likafullt. Hennes särskilda ton och berättarstil är inte för alla och man kan väl säga att jag ännu inte riktigt kommit underfund med om det helt faller mig i smaken. Intressant och annorlunda är det hur som helst. Hennes karaktärer är sannerligen inte lätta att tycka om, men till skillnad från Ernst känner man i alla fall till en början en viss sympati för den första frun även om hon redan på de första sidorna får det att krypa i kroppen av obehag. ”Jag är inte en parasit som vill nära mig på dig. Jag vill dig inget ont, det måste du inse. Jag vill bara komma närmare.” Och nog kommer hon nära, den första hustrun, oroväckande nära.
Stina