onsdag 25 februari 2015

Bokåret 2014


I år hade jag tänkt se till att årskrönikan som sig bör blir presenterad i början av året, och inte så sent som det blivt några år..... Som vanligt börjar vi med topp-tio-böckerna:
 
Topp-böckerna 2014
1. Under skinnet av Michel Faber
2. Vi kom över havet av Julie Otsuka
3. Löwensköldska ring-triologin av Selma Lagerlöf (Mitt val)
4. MaddAdam av Margareth Atwood
5. Mitt nyfiknajag av Margareth Atwood
6. I hjärtat av landet av J.M Coetze (Mitt val)
7. The invisible circus av Jennifer Egan (Stinas val)
8.  Poetens liv av Ellen Mattsson (Stinas val)
9. Norrtullsligan av Elin Wägner (present från Stina)
10. Dikter av Gabriela Mistral (Mitt val)

Bubblare: Berättelser från Engelsfors av Sara Bergmark Elfgren m.fl (Alex val) och Ocenanen vid vägens slut av Neil Gaiman (Stinas val)

Bokåret 2014 började starkt då Julie Otsakas (julklapp från Sanna, min styvmamma) blev första bok ut och blev en av 2014 års få tiopoängare. Sedan var det tyvärr tunnsått med riktiga toppböcker, även om ”Under skinnet” var en riktigt ni-måste-läsa bok, och även plats 3-7 känns ganska givna. Därefter är det visserligen riktigt läsvärda böcker, men inga så där riktigt omvälvande bra. Och tyvärr kan jag inte som de senaste åren heller säga att jag upptäckt någon ny författare att sluka även om Lagerlöf var en oväntat bra.

Strax över 70 stycken böcker hanns med, närmare bestämt 75.

Vad gäller årets bokteman placerade sig både Stinas och mina teman i topp vilket var lite roligt. Stina prickade in 2 böcker med sina ” The invisible circus” ochPoetens liv”. Själv prickade jag faktiskt in 3 stycken; Selma Lagerlöfs ”Löwensköldska ringen-triologin”, ”I hjärtat av landet” och ”Dikter” av Ganriela Mistral. Som bubblare, som precis missade topp 10-placering kom varsitt av Stinas och Alex månadsteman med Alex underbara ”Berättelser från Engelsfors” och Stinas ”Oceanen vid världens ände”.

Självklart hanns även en hel del tvillingböcker med under året, 14 stycken för att vara exakt. Det sorgliga är att jag just nu bara har ytterligare en på lager. Snyft... Tack vare mitt nobelpristagar-tema, samt antagligen även Alex, blev även hela 12 nobelpristagar-romaner lästa. Sen slank ju en hel del mysrysare och kioskdeckare med under läsåret också, men heyy till och med Marareth Atwood delar min faiblesse för skräplittertaur.

Så till bottenböckerna då, och det var tyvärr en hel del.....

Botten-böckerna
1. Mysrysare: På kryss med döden av Mary Ribert Rhinehart
2. Mysrysare: Någon som vet av Katherine Troy
3. Tvillingarna. Stor bok. Jessicasförsta kyss
4. Död i flammor av Brad Latham
5. De fördömda av Joyce Carol Oates
6. Änka för ett år av John Irving
7. Efter floden av P.C Jersild
8. Mara and Dann av Doris Lessing
9. Söner och älskande av D H Lawrence
10. Kvinnor som älskar D H Lawrence

För första gången i Botriangelns historia (?) har inget av våra bokteman hamnat på botten-listan, så därmed har jag ingen annan än mig själv att skylla på för dessa bottennapp. Mysrysarna behöver nog knappast någon förklaring, men däremot verkar giganterna ha fallit i år med både nobelpristagare (Lessing), favoritförfattare (Oates) och dystopiklassiker (Jersild) representerade, och behöver jag nämna att det knappast är troligt att jag kommer att läsa något mer av Lawrence? Jag kan även konstatera att Jelineks ”Pianolärarinnan” blev utläst i år utan att placera sig på botten, vilket väl får sägas illustrera den trista bokskörd botten-nappen stod för i år.

Jag hoppas på fler 10-poängare och betydligt mindre botten-napp nästa år, och som ständigt hoppas jag på att bokhögen ska krympa.

// Sofia

De fördömda av Joyce Carol Oates



Jag spontanlånade denna på biblioteket här hemma sommaren 2014, trots att min bokhög hemma växt sig gigantisk och jag egentligen inte borde. Jag kunde helt enkelt inte motstå den, då den utlovades vara en ny "Bellefleur", vilken är en av mina favoritromaner av Oates. Det är en gotisk roman, liksom denna – men där denna var totalt ointressant och föga minnesvärd är Bellefleur dess totala motsats.

Detta var alltså inget bra alls och att den ens jämförs med "Bellefleur" är ett skämt – och ett riktigt dåligt sådant!

Dessutom är denna 700 sidor tjocka roman på tok för lång, och jag gäspar mig mestadels igenom romanen och varvar med andra och bättre böcker för att ens ta mig igenom den. Att jag faktiskt läste ut den relativt fort (bara ett omlån) kan jag tacka vår roadtrip för, annars hade det nog tagit ett bra tag.

Historien, om en familj som blir förbannad och hemsöks av djävulen (?), hade nog kunnat vara intressant om inte Oates öst på med alldelse för mycket onödiga detaljer, bakgrundsbeskrivningar och onödigt många ointressanta karaktärer.

Något av det tristaste jag läst av henne!

// Sofia

The invisible cirkus av Jennifer Egan



Romanen "The invisible circus"är Jennifer Egans debut, om den 18-åriga Phoebe som inte kan göra sig fri från minnet av den äldre systern som dött när hon var i Phoebes ålder. Det är svårt att tro att detta verkligen är Egans debutroman då den är så mästerligt komponerad. Just det nostalgiska temat om att längta tillbaka efter en tid som flytt och aldrig mer kommer att komma tillbaka verkar vara ett signum för Egan då även ”Huligarnerna kommer”, om än med en väldigt annorlunda historia, behandlar i grunden samma tema. Romanen är dessutom omsorgsfullt berättad med en historia som tar sin tid och rullas upp bit för bit  och jag älskar hennes finstämda språk.

Är det något jag har en smärre invändning mot är det just huvudpersonens Phoebes alltför krampaktiga tendens att vägra släppa det förflutna, liksom hon vill hindra resten från familjen att göra detsamma. Hon tycks vilja att allt ska vara som det alltid har varit, när till och med hon borde inse att livet sällan kan fås att stagnera. Så till slut inser till och med hon att det är dags att gå vidare när hon ger sig ut på en resa och lever livet istället för att tänka på det som varit. Och detta trots att hon ger sig ut och reser efter samma rutt som den avlidna systern....

// Sofia