Nu
när augusti är här har det blivit dags för oss att stifta bekantskap med
ytterligare två nobelpristagare. Den här gången blir det två stycken som vunnit
priset under 2000-talet.
Månadens
författare är österrikiska Elfriede Jelinek., född 1946. Hon belönad med
nobelpriset 2004 med följande motivering: ”för hennes musikaliska flöde av röster och
motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de
sociala klichéernas absurditet och tvingande makt".
Då hon lider av social fobi kom hon dock inte själv och hämtade sitt pris.Anledningen till att just Jelinek fått äran att representera augustis tema är att sommaren tyvärr börjar lida mot sitt slut, och efter en lång ledighet kan jag känna att vi kan behlva tuktas lite inför den kommande hösten, och det ska vi göras med hjälp av hennes: ”Michael. En ungdomsbok för det infantila samhället”.
Och tyvärr Stina, jag är ledsen att boken sin titel till trots faktiskt inte är en ungdomsbok, utan snarare en parodi på konsumtionssamhället. Boken är en av hennes tidigare och utgavs 1972. Den ska ha varit långt före sin tid med en hårt ironisk berättarröst och skildringar av ett sex- och våldsfixerat patriarkat utan tro på någon som helst frigörande utveckling.
Den manliga pristagare som ska få tag sig an Jelinek är inte österrikare då det var tunt om österrikiska vinnare. Det är istället den franska författaren Jean-Marie Gustave le Clézio som får möte henne i en duell. Han är jämngammal med Jelinek, född 1940 och mottog sitt pris år 2008. Även hans författarskap ska representeras av en av hans tidigare böcker, utgiven 1979. Romanen heter ”Färder i andra riken” och är tänkt lite som en motvikt till Jelineks dystra berättelse. Där hennes mer är en dystopi är detta en saga med huvudpersonen Naja, som kan förvandla sig till vad som helst.
Så vad väntar ni på, låt månadens författare ta med er på en färd till sagans värld!
// Sofia
Det här ska bli intressant. Hade man inte höstdepression innan kanske man får det av Jelineks alster. Vad är det med dig och din fascination för dystopier och andra dystra historier? // Stina
SvaraRaderaHa ha, vem gillar inte en välskriven dystopi? //Sofia
SvaraRadera