fredag 10 januari 2014

Kampen om Afrika



Jag vet att det kanske är lite i tidigaste laget att presentera februaris månadstema redan, men tänkte att det vara lika bra att passa på medan jag har tid. Inspirerad av Alex månadstema har jag denna gång valt två afrikanska författare, Nadine Gordimer och J.M Coetzee. Här kommer en kort presentation av dem och de valda månadsböckerna:   

Här ifrån kommer bilden
Nadine Gordimer är född 1923 i Johannesburg, Sydafrika. Båda hennes föräldrar var immigranter, fadern från Litauen och modern från England. Redan vid sexton års ålder publicerades hennes första vuxna novell (men redan som fjortonåring fick hon en novell publicerad på barnsidorna i samma tidning) av tidskriften Forum i Johannesburg och debuten som författare skedde med novellsamlingen ”Face to face” år 1949. Sin första roman, ”Lögnens dagar” utkom 1953. Många av hennes böcker handlar om livet i Sydafrika sedan  det att Nationalistpartiet gripit makten och apartheidsamhället börjat ta form. Flera av hennes böcker censurerades på 1970-talet på grund av de ämnen de tar upp. Hon var också politiskt aktiv och i hennes hem förekom många hemliga politiska möten. Gordimer ingår sedan 1993 i den grupp som under kulturdepartementets beskydd utformar förslag till Sydafrikas kulturpolitik.

1991 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur med följnde motivering:
”som genom storartad episk diktning har - med Alfred Nobels ord - gjort mänskligheten den största nytta”.

Månadsboken är en av hennes senaste romaner ”Börja leva” som handlar om människor som omprövar sitt liv efter en omvälvande förändring och hur de väljer olika vägar för att hantera det hela.

Här ifrån kommer bilden
John Maxwell Coetzee, född 1940 i Kapstaden, fick nobelpriset i litteratur 2003 med följande motivering:” i talrika förklädnader framställer utanförskapets överrumplande delaktighet”. Till skillnad från Nadine Gordimer kommer han från en familj som härstammat från nederlänska bosättare redan under 1600-talet. På 1960-talet flyttade han dock till England för att jobba som programmerare, men återvände senare till Sydafrika och jobbade som lektor i engelsk litteratur vid universitetet i Kapstaden. Han har även varit bosatt och studerat  i USA och sedan 2002 är han bosatt i Australien.

Liksom Gordimer är ett återkommande tema i hans böcker aparthedsystemet och den påverkan det hade på samhället. Detta är ett tema som kommer att ta upp i hans månadsbok, ”I hjärtat av landet”.

// Sofia

2 kommentarer:

  1. Ja, du var aningen tidig där kan man säga, men ser verkligen fram emot temat. Särskilt Gordimers roman. Jag håller ju själv på att ompröva mitt liv efter omvälvande förändringar, typ nåt åt det hållet i varje fall :) // Stina

    SvaraRadera
  2. He he, det kanske man skulle kunna säga ja //Sofia

    SvaraRadera