70-tals glamour? |
Det här var bokmiddagen som började sådär, med att jag
stod utelåst utanför Kalles lägenhet då någon råkat ge mig fel nyckel. Men
efter det blev kvällen bara bättre och bättre. Bokmiddagen hade girighet som
tema och planen var att jag skulle ha hunnit förbereda maten innan resten av
gänget kom. Ni blev det inte riktigt så, men både Aaron och Stina gav mig en
hjälpande hand under tillagningen.
Bokmiddagen avhandlades
under januaris sista dag, och att den blev just i Visby-lägenheten var för att
vi skulle hålla lille Freddie sällskap. Det var Sebbe (njaaaa) och jag som stod
för matlagningen och då temat var den 70-talsosande romanen ”Kärleken i Julia
Anderssons liv” var det självklart att matlagningen skulle domineras av
trevliga recept från 70-talet och lika självklart var det att klädseln skulle
andas 70-tal.
Det som sades om boken under
middagen var att den var en riktig höjdare som andades 70-tal utan att vara det
minsta krystat, vilket kanske inte var så konstigt då den blev skriven då och
sedan dessa varit liggande till utgivningen långt senare. Vi störde oss bådad
på mans- och kvinnorollerna där det var självklart att den ”jämnställda” Rune
inte skulle hjälpa til med hemmasysslorna trots att Julia jobbade heltid. Tack
och lov för att utvecklingen gått något framåt, även om det långt ifrån är
jämnställt.
I det, ehhhh, välstädade köket |
Jag måste ge en eloge till
bloggen ”Den bruna maten” varifrån jag hämtade samtliga recept från boken. Jag
kan verkligen rekommendera bloggen och tycler lätt att ni borde surfa in ditt
för lite matlagningstips!
Följande stod på menyn för
kvällen:
Till förrätt blev det
smarriga ägghalvor, med ädelost, paprikapulver, persilja och oliver. Jag var
något skeptisk inför dem men måste säga att de blev oväntat goda och att det
lätt är något jag skulle kunna tänka mig att göra igen. Som Stina sa så känns
de lite som en variation av deviled eggs.
Ädelostägg med oliver - godare än det låter! |
Till huvudrätt blev det en
läskigt simpel falukorvsgryta bestående av mjukost och falukorv serverad med
bulgur. Man skulle helt enkelt bryna falukorv och sedan bara tillsätta en tub
champinjonmjukost. Tyvärr hittade jag ingen mjukost med champinjonsmak, så
istället blev det mjukost med vitlökssmak. Sen stektes champinjoner till och
tillsattes blandingen. Som vegetariskt alternativ blev det morrötter i grytan
istället för korv och om jag inte hade lyckats bränna vid dem hade det nog
varit lite godare. Men korvgrytan verkade vara en höjdare då Stina tog om av
den hela 3 gånger!
Korvgrytan gick inte upp mot välling enligt vissa... |
Sedan till efterrätt blev
det apelsinskum serverad i en urgröpt apelsin. Man blandade apelsinsaft, jello,
grädde och äggvita och vispade upp i omgångar. Sen frös man in blandningen.
Tyvärr hade jag glömt köpa paprika som skulle bli handtag i apelsinkorgarna, he
he. Men det funkade ändå och vi var överrens om att det var en riktigt god
efterrätt. Så god faktiskt att Stina och jag tog 2 portioner.
Efterrätten åts självklart framför dumburken |
Då bebisen är något kinkig
med maten blev hans trerättersmiddag välling, smoothie och salta pinnar. Men
han verkade helnöjd ändå.
När middagen var uppäten
blev det slappande framför tv:n till ”Fångarna på fortet” och sen var det dags
för den Möllerska familjen att bege sig hemåt. Vissa hade redan somnat. Kort sammanfattat en trevlig bokmiddag och en helskön avslutning på januari månad.
Två coolingar, den ena något tröttare än den andra |
// Sofia
Alltid trevligt när familjen Möller gör visit :) och god mat var det också trots misstanke om motsatsen. Man kan helt enkelt säga att 70-talet visade sig från sin bästa sida för en kväll. // Stina
SvaraRadera